Zdravstveno osiguranje za nezaposlene neće biti ukinuto, potvrdio ministar Delić

Zdravstveno osiguranje za nezaposlene neće biti ukinuto, potvrdio ministar Delić


Ministar rada i socijalne politike FBiH, Adnan Delić, pojasnio je da novi zakon o razdvajanju aktivnih i pasivnih tražilaca posla neće dovesti do gubitka zdravstvenog osiguranja za nezaposlene.

Iako je zakon najavljen kao važna reforma tržišta rada, trenutno je stopiran u Domu naroda zbog političkih neslaganja.

Prema podacima Federalnog zavoda za zapošljavanje, na evidencijama kantonalnih službi nalazi se više od 257 hiljada nezaposlenih osoba. Međutim, tačan broj aktivnih tražilaca posla nije poznat jer kantonalne službe ne vode preciznu evidenciju.

Ministar Delić ističe da je većina prijavljenih na zavodima zapravo pasivna i ne traži posao aktivno. Prema procjenama, samo četvrtina prijavljenih aktivno traži zaposlenje, dok ostali koriste prijavu kako bi ostvarili određena prava, poput zdravstvenog osiguranja.

Nacrt zakona o posredovanju u zapošljavanju, koji bi trebao donijeti ove promjene, prošao je Zastupnički dom, ali je zaustavljen u Domu naroda. Zakon predviđa da osobe koje tri puta odbiju odgovarajući posao bez opravdanog razloga izgube status nezaposlene osobe, ali to neće utjecati na njihovo pravo na zdravstveno osiguranje.

Unatoč medijskim spekulacijama, ministar Delić naglašava da zakon ne predviđa ukidanje zdravstvenog osiguranja za nezaposlene. Prema njegovim riječima, čak i oni koji budu prebačeni u pasivnu kategoriju zadržat će pravo na zdravstvenu zaštitu.

Zakon također predviđa uvođenje programa profesionalne orijentacije, obuke i prekvalifikacije, ali će njegova primjena morati pričekati konačnu odluku Doma naroda.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija