Zdravstvu u RS stiže pomoć sa biroa: Poziv za 76 ljekara

U Republici Srpskoj će sa biroa za zapošljavanje biti angažovano 76 ljekara, potvrdio je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.

“Imamo 76 ljekara koji se nalaze na birou. Svakako će vlada finansirati ove ljekare i pozvaćemo ih sve i oni će bii svakako plaćeni od strane Kompenzacionog fonda”, rekao je Šeranić nakon 62. sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije.

Šeranić je dodao da je zdravstveni sistem pod velikim pritiskom zbog svakodnevnog rasta broja oboljelih od virusa korona.

“I dalje imamo isti trend. Danas je testirano 1.199 osoba, a 589 pozitivniha. Od tog broja oko 8-9 posto lica je koja će završiti u bolnici prema našim procjenama. Ako nastavimo ovako da imamo veliki broj zaraženih. Mislim da smo danas prešli 1.000 lica koja se nalaze u bolnicama”, rekao je Šeranić i apelovao još jednom da se građani pridržavaju mjera kako bi se spriječilo širenje virusa korona.

Direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković demantovao je pojedine tvrdnje da u RS nema dovoljno testova i rekao da se razmatra povećanje broja testiranja.

“Moram napomenuti, u RS je izvršeno 113.000 testiranja. U RS ima dovoljno testova da se testiraju građani kojima je to neophodno. Kontinuirano se vrši nabavka testova i imamo određene količine testova koji su nam donirani. Planirano je i povećanje testiranje kroz osposobljavanje laboratorija. Očekujemo donaciju dva PCR aparata. Mi u ovom trenutku raspolažemo dovoljnom količinom materijala za dalje testiranje”, naglasio je Zeljković.

On je najavio da bi vakcina za sezonski grip trebalo da stigne 18. novembra.

“To je informacija koju smo dobili od našeg dobavljača”, rekao je Zeljković.

Dejan Kusturić, direktor FZO RS, je rekao da smo u narenih tri do šest mjeseci sigurni po pitanju zaštitne opreme.

“Na stanju imamo oko tri miliona maski, naredne sedmice dolazi još 10 miliona”, rekao je Kusturić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79