Žele li Čović i HDZ “RTV Herceg-Bosne” transformirati u javni emiter?

Želi li Dragan Čović i HDZ RTV Herceg-Bosne transformirati u javni emiter na hrvatskom jeziku odlukom da se građanima omogući plaćanje jedne marke pretplate ili donacije za ovu medijsku kuću? Tumačenja su različita. Jedni u ovom potezu, koji je i okrunjeg ugovorom između Radiotelevizije i Elektroprivrede HZHB, vide političku namjeru HDZ-a i HNS u stvaranju medija koji će promovirati njihove političke interese, dok u RTV Herceg-Bosne poručuju kako jedino žele opstati kao jedini medij sa programom na hrvatskom jeziku.

No, može li dobrovoljna donacija zapravo biti ulaznica za uspostavu RTV pristojbe, koja se, iako je zakonski obvezna, u županijama sa hrvatskom većinom, gotovo i ne naplaćuje?

Manje od mjesec trebalo za Čovićevu inicijativu

Manje od mjesec dana trebalo je da se inicijativa Dragana Čovića izrečena na HNS-u pretvori u stvarnost. Ugovor između Elektroprivrede HZHB i Radiotelevizije Herceg-Bosne potpisan je prije nekoliko dana i važiti će 12 mjeseci, a omogućit će građanima da uz račun za struju plate dodatnu marku donacije za ovu medijsku kuću na hrvatskom jeziku. Kada će dobrovoljna naplata početi još nije precizirano, jer to zavisi od tehničke i proceduralne spremnosti Elektroprivrede.

Direktorica Radiotelevizije Slavica Karačić pojašnjava kako nije riječ o obveznoj pristojbi.

“Ta jedna marka nikako nije obveza građanima. Oni koji prate naš program, a iz različitih tehničkih mogućnosti nisu u prilici, mogu darivati i dobrovoljni prilog dati RTV HB. Ne postoje nikakve sankcije, niti akumulirani dug za one koji neće tu jednu marku platiti”, kazala je.

Novalić “pere ruke”

Premda Karačić tvrdi kako je RTV Herceg-Bosne javna institucija, što potvrđuje i registar Regulatorne agencije za komunikacije, ovaj potez naišao je na brojne političke komentare. SDP-ov Damir Mašić, tvrdi kako je je posrijedi interes Dragana Čovića i njegovog HDZ-a.

“Nemamo nikakav problem da HDZ, gospodin Čović ili bilo ko drugi bilo koju vrstu stranačkih projekata financiraju javnim pozivom svom članstvu, da ima šalju uplatnice na kućnu adresu. Ali imamo problem da se stranački projekti financiraju putem javnih poduzeća”, istakao je.

Mašić je pitao premijera Fadila Novalića je li dao suglasnost za ugovor o plaćanju jedne marke za televizju Herceg-Bosne. Novalić pere ruke.

“Niti za ovo što prikupljamo za Federalnu televiziju nije dala Vlada Federacije, to je bila korporativna odluka Elektroprivrede BiH”, izjavio je Fadil Novalić.

Iz RTV Herceg-Bosne poručuju kako su dobili jedinu suglasnost koju su trebali, a to je od svoja 22 osnivača, među kojima su lokalne zajednice i županije sa većinskih hrvatskim stanovništvom. No, nekadašnji ombudsman za medije podsjeća kako je naplata zakonite RTV pretplate za FTV i BHRT na teritoriji koju pokriva Elektorprivreda HZHB na minimalnoj razini, a plaćanje jedne marke za televiziju koja nije dio javog RTV sistema vidi kao politički potez.

Stvaranje dodatnog javnog servisa?

“Vuče ka tome da se stvori dodatni javni servis, koji će reprezentirati samo jednu nacionalnu stranu u BiH”, pojasnio je Mehmed Halilović, bivši ombudsman za medije FBiH.

Slavica Karačić odgovara kako je osnovni cilj osigurati novac za mjesečna primanja 42 stalna zaposlenika, i održavanje sistema prijenosa i emitirianja programa. Ipak, podcrtava kako na medijskom prostoru nedostaje medij u čijem bi fokusu bili interesi hrvatskog naroda.

“Medijski prostor nije pročitati Dnevnik na hrvatskom jeziku, medijski prostor nije pustiti misu nedjeljom. Medijski prostor je koristiti hrvatski jezik u medijima, proizvoditi program od interesa za sve one koji žele čuti hrvatski jezik u BiH. A trebate biti realni i kazati da tako nešto nedostaje.”

A hoće li manje nedostajati novca ukoliko građani dobiju priliku donirati jednu marku za Radioteleviziju Herceg-Bosne još niko ne želi prejudicirati. Iz Elektroprivrede HZHB nisu odgovorili na naš Upit, ali su iz Radiotelevizije potvrdili kako od donirane marke Eleketroprivreda neće imati zaradu.

Građani već financiraju ovaj medij

Ne treba, međutim, zanemariti da građani posredno već financiraju ovaj medij, jer dobiva grantove iz lokalnih proračuna. I revizoru su uočili kako je Ministarstvo obrazovananja HNK lani uplatilo RTV Herceg-Bosne 220.000 maraka kao neprofitnoj organizaciji. Revizori su utvrdili kako nije definirana namjena korištenja tih sredstava, niti nadzor nad utroškom ovih sredstava.

Prema Zakonu o Javnom RTV sistemu BiH, iz 2005. godine, BiH ima tri javna emitera (BHRT, RTRS i RTV FBIH) koja se financiraju od RTV pristojbe.

No, način naplate ove takse nije najbolje reguliran. Građani Federaciije plaćaju RTV taksu uz račun za električnu energiju Elektroprivrede BiH, dok građani Republike Srpske taksu mogu platiti u pošti bez provizije, a Radiotelevizija Republike Srpske naplaćuje pretplatu putem vlastitih inkasatora.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79