Zelene beretke: Imamo informacije da je u Kazanima završilo i nekoliko vojnika koji su napadali grad, imena sa ploče treba provjeriti

Vijećnici Naše stranke, a koja čini parlamentarnu većinu u Gradskom vijeću Sarajeva pokrenuli su izmjene teksta koji bi trebao biti ispisan na spomeniku posvećen ubijenim građanima srpske nacionalnosti na Kazanima kod Sarajeva. Istaknuli su da treba jasno da se istkane i ko ih je ubio.

U Našoj stranci nezadovoljni su prijedlogom teksta koji bi trebao biti ispisan na spomeniku posvećen ubijenim građanima srpske nacionalnosti na Kazanima kod Sarajeva. Traže da se jasno istakne da su ubijeni i ko ih je ubio.

Njihov prijedlog je da bude ispisano sljedeće:

“Zauvijek ćemo se, sa tugom i poštovanjem, sjećati naših komšinica i komšija za čija ubistva osuđeni pripadnici 10. brdske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Na ovaj prijedlog Naše stranke reagirali su iz Udruženja boraca Zelene beretke Sarajevo, koji su najoštrije osudili pokušaj izjednačavanja individualnih zločina sa onima koji su počinili genocid nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini što je presuđeno i pred Međunarodnim sudom u Hagu.

“Sramotno i za svaku osudu je što pojedine političke stranke u Kantonu Sarajevo, među njima i Naša stranka, izražavaju nezadovoljstvo prijedlogom teksta koji bi trebao biti ispisan na spomeniku posvećen ubijenim građanima srpske nacionalnosti na Kazanima kod Sarajeva. Skandalozno je jer traže da se jasno istakne da su ubijeni i ko ih je ubio. Podsjećamo da je Gradsko vijeće Sarajeva prošle sedmice usvojilo nacrt za gradnju ovog spomenika. Prema nacrtu, koji ne podrazumijeva definitivni izgled spomenika i onoga što će biti ispisano na njemu, je predložen sljedeći tekst: “Zauvijek ćemo se, s tugom i poštovanjem, sjećati naših ubijenih sugrađana”. Potom bi bila ispisana imena i prezimena ubijenih – navode u saopćenju.

Kako su naveli, smatraju da predloženi tekst nije adekvatan, te su zbog toga od svih uključenih u ideju podizanja spomenika zatražile da dostave radni materijal Javne rasprave.

“Tražimo odgovore: zašto je dat ovako kratak period za javnu raspravu? Zašto nisu organizirali javnu raspravu po mjesnim zajednicama na kojima će se nalaziti to čudo od spomenika? Tražimo tačan spisak imena koja će se naći na spomeniku. Odgovore, naravno, nikada nismo dobili! Imamo informacije da je u Kazanima završilo i nekoliko vojnika koji su napadali grad, odnosno pripadnika agresorske strane, što znači da bi se moglo desiti da Grad Sarajevo podiže spomenik agresorima. Pokoj duši civilima, ali njihovim vojnicima tu nije mjesto. Provjeriti imena sa ploče da li su bili vojnici agresorske vojske, te na kojoj teritoriji u toku agresije i kome su prijavljeni njihovi nestanci. Osuđujući sve zločine bez obzira na kojoj strani su počinjeni, nećemo dozvoliti manipulaciju sa žrtvama, sa onima koji su pretrpjeli torturu a koje politički lobi pokušava poistovijetiti sa počiniocima genocida – naveli su u svom reagovanju iz Zelenih beretki.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79