Zelene Beretke oštro odgovorile Naseru Oriću

“U vrijeme kada smo mi pravili odbranu države BIH bio je kod Miloševića a sada kao pametan! Do kada će ubirati slavu ”heroja” koji je pobjegao i ostavio narod da mu ga četnici pobiju?” izjavili su članovi Zelenih Beretki nakon što je Naser Orić dao svoj intervju za Avaz.

U naslovu razgovora sa Naserom Orićem, istoimeni je izjavio da treba da bude sram borce koji žele “Medalju Otpora”.

Povodom objavljenih ”spiskova” za dodjelu MEDALJE OTPORA najvećeg priznanja za organizovanje odbrane BIH, želimo našim članovima reći slijedeće .

Kao prvo dobru priču su svi mediji objavili i plasirali, a za svoju korist, kako bi prodali što više novina , dobili gledanost ili dobili posjetioce na svojoj nekoj internet stranici , a sve u korist stvaranja većeg profita za sebe prikazujući sebe kao ”spasioce” boraca .

Svi ovi objavljeni ”spiskovi” su prijedlozi, odnosno to su djelimični spiskovi, a ne cjeloviti i konačni.

Istina je slijedeća , prošlo je 22 godine od formiranja prve komisije koju je 1997 godine imenovao lično rahmetli Alija, od tada razne komisije koje su radile njih preko deset i nikada nisu uspijeli usvojiti ni kriterije po kojima bi se dodijelila medalja !

Zadnja komisija je napravila kriterije prema onome šta ta medalja znači odnosno za što se dodjeljuje , a to je period pripreme odbrane 1991 godine do početka agresije 4.4.1992 godine !

Naše udruženje posjeduje kompletnu pisanu arhivu iz tog perioda tako da imaju pisani tragovi i spiskovi ko je šta u to vrijeme radio , pored toga naše udruženje već par godina poziva sve žive članove da potvrde ko ih je organizirao , ko ih je vodio i ko treba da bude na spisku za medalju, izjavili su članovi Zelenih Beretki”

Vođeni pisanim tragovima iz vremena prije agresije , sastancima sa pripadnicima borbenih grupa došli smo do naših spiskova na kojima je bilo oko 175 prijedloga za medalju .

Na našu žalost država je ograničila broj onih koji trebaju da dobiju pa smo mi dobili da damo oko 100 kandidata imena u nekom prvom tom dodjeljivanju, što smo i uradili.

Kriteri kojim se komisija vodila su slijedeći :

1. Kandidat koji je organizirao grupu građana koja je kasnije izrasla u borbenu grupu Zelenih beretki ili neku vojnu formaciju to jes njihov komandant .

2. Istaknuti pojedinac koji je najmanje šest mjeseci prije 4.4.92 dao veliki doprinos za organizovanje odbrane .

3. Svaki od kandidata mora imati najmanje 2 godine neprekidno učešće u oružanim snagama ili neko drugo mjesto koje je bilo značajno za odbranu od agresije .

4. Kandidat ne može biti onaj ko je bio kažnjen po pitanju ratnih zločina ili da je bio osuđivan u toku agresije za kriminal .

5. Obzirom da smo imali jako mali broj mjesta za prijedlog kandidata, prvenstveno smo se vodili time da oni koji su već dobili neko priznanje da ne mogu sada dobiti ovo , jer i zakonski nije moguće ostvariti prava po dva priznanja priznanju , radi toga su prvo predloženi oni koji nikada nisu dobili nikakvo priznanje .

Takvi spiskovi sa naše strane su predati za prvu dodjelu MEDALJE OTPORA , jer mi smo stava da niko ko ispunjava kriterije i ko je to zaslužio nebi smio ostati ne nagrađen !

Ovdje se treba razjasniti slijedeće svaki član koji ima od nas papir da je organizator otpora ne znači to da mora dobiti i Medalju otpora , a isto tako ne znači ni to da je izgubio status organizatora otpora .
Po zakonu svaki naš pripadnik koji je bio prije početka agresije dobio je dokument da je Organizator otpora da bi mogao uvezati svoj radni staž i za drugo šta mu je trebalo .

Svaki naš član po objavljivanju i usvajanju konačnih spiskova moći će predati žalbu nama uz pisane dokaze kojima će dokazati da ispunjava gore navedene uvjete !

Značajno je reći i to da novac za ovo nije potreban, a posebno ne 1.8 miliona kako to plasiraju mediji jer dosta ljudi sa spiskova je umrlo, a to pravo nije prenosivo , dosta njih iz drugi udruženja ima već ostvarena neka prava i ne može ostvariti pravo na ovo jer se nečega mora odreći tako da ostaje mali broj koji će moći koristiti pravo nadoknade , a jedan dio se odrekao tog prava .

Isto tako bitna stvar ove spiskove nisu pravile samo Zelene beretke !

Imate udruženje takozvano ”Organizatori otpora” napravljeno od onih koji nisu mogli svoja prava dobiti u Zelenim beretkama ili Patriotskoj ligi pa su napravili svoje udruženje , zato svoja negodovanja trebate ostaviti tek poslije konačne objave imena i ko ih je predložio!

 

Ti koji hoće da pokažu kako su oni 1991. bili organizatori nekakve odbrane, adut su agresoru na BiH i onima koji žele agresiju okvalificirati kao građanski rat, rekao je Naser Orić za portal Avaz.ba i izazvao burnu reakciju članova Zelenih Beretki.

“Objavljivanje imena kandidata za dodjelu „Medalje otpora“ zaslužnima za organiziranje odbrane od agresora već danima izaziva uglavnom negativne reakcije mnogih bivših pripadnika Armije RBiH”

CrnaHronika

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79