Zelenski Amerikancima: ‘Putin se neće zaustaviti. Mi smo prvi, vi ćete biti drugi’

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u intervjuu za ABC je upozorio SAD da Vladimir Putin neće stati na Ukrajini te da će ugroziti demokraciju i u drugim zemljama, pa i u Americi.

“Mi smo mjesto u Europi, slobodno mjesto, zona slobode. Kada se krše pravna ograničenja i slobode onda nas morate zaštititi, jer mi ćemo biti prvi, ali vi ćete biti drugi”, kazao je Zelenski.

Istaknuo je kako nije bitno granatira li Putin namjerno civile, jer je “rezultat isti”.

Ponovo je pozvao Zapad da uvede zonu zabrane letenja iznad Ukrajine, što je NATO prošle sedmice izričito odbio kazavši da bi to moglo dovesti do širenja sukoba i rata između Saveza i Rusije.

Kompletan intervju pogledajte ovdje:

Zelenski obećava da će “sve što su Rusi uništili u Ukrajini obnoviti i učiniti boljim od bilo kojeg grada u Rusiji”.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je na društvenim mrežama svoje novo obraćanje. Kako se vidi na snimci, Zelenski je u svom predsjedničkom uredu u Kijevu.

To je rekao i u obraćanju te dodao da neće otići, da se ne skriva i da će ostati ovdje koliko je potrebno da se dobije ovaj rat.

Kaže da su Rusi podcijenili odlučnost ukrajinskog naroda i obećava da neće odustati od pregovora unatoč malom vidljivom napretku u posljednjem krugu pregovora održanom jučer.

Zelenski obećava da će “sve što su Rusi uništili u Ukrajini obnoviti i učiniti boljim od bilo kojeg grada u Rusiji”.

“Ostajem u Kijevu, u rezidenciji ureda predsjednika. Ne skrivam se. I nikoga se ne bojim. Ostajem koliko je potrebno da se dobije ovaj rat”, govori Zelenski.

“Danas smo imali već treći krug pregovora u Bjelorusiji. Željeli bismo reći treći i posljednji, ali smo realisti. Tako da ćemo razgovarati i dalje i inzistirati na pregovorima dok ne nađemo način da kažemo našim ljudima – ovako ćemo postići mir. Mir ukrajinskom narodu”, dodao je.

Osvrnuo se na Rusiju.

“Vi se ne povlačite. Mi se ne povlačimo. A oni koji su rekli da smo jedan narod (op. a. misli na Rusiju) sigurno nisu očekivali tako snažnu reakciju. Na jugu naše zemlje razvio se tako snažan nacionalistički pokret, tako snažno ispoljavanje ukrajinstva na ulicama i trgovima kakvo nikada prije nismo vidjeli”, govori.

“I to im je kao noćna mora. Zaboravili su da se ne bojim policijskih kombija, tenkova, strojnica kada je najvažnije na našoj strani, a to je istina. Mržnja koju je neprijatelj donio sa sobom u naše gradove neće tu ostati. Neće joj biti ni traga. Mržnja nismo mi. Dakle, od neprijatelja neće ostati ništa.”

Ukrajinski predsjednik obećava da će sve što su Rusi uništili obnoviti.

“Sve ćemo obnoviti. Gradove koje je okupator razorio obnovit ćemo i napraviti boljima nego bilo koji ruski grad. Danas su u Makarovu, u Kijevskoj oblasti, digli u zrak tvornicu hljeba. Zašto? Staru tvornicu hljeba. Razmislite malo o tome, napad na tvornicu hljeba. Kakvi morate biti da biste tako nešto učinili. I uništili su još jednu crkvu u Žitomirskoj oblasti, crkvu Blažene Djevice sagrađenu 1862. To nisu ljudi”, zaključio je Zelenski.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79