Želim vjerovati da pjesme u Priboju nisu poruke države nama Bošnjacima

Bojim se da situacija u Priboju nadilazi lokalni, ali i državni nivo i da ćemo morati da se obratimo i instancama van Srbije, svima za koje smatramo da nas mogu zaštititi i garantovati nam mir i sigurnost u državi u kojoj smo rođeni, u kojoj živimo, u kojoj radimo i u kojoj hoćemo da ostanemo. Ovo je podjednako naša država kao i svih drugih – kazao je za portal “Avaza”, Harun ef. Eminagić, glavni imam Medžlisa IZ Priboj.

Novi snimak iz Priboja: “Božić je, pucaju džamije” (VIDEO)

Blage reakcije države

Situacija u Priboju je napeta nakon niza incidenata u kojima se, pjesmama i grafitima veličaju genocid i osuđeni ratni zločinci, a Bošnjacima se prijeti novim pokoljem. Incidenti su se nastavili i tokom badnje večeri.

– U jednoj multietničkoj sredini kakva je Priboj, koju su uvijek krasili lijepi međukomšijski i međunacionalni odnosi, desilo se niz incidenata od početka ove kalendarske godine.

Sve je počelo kad se na privatnoj svečanosti, povodom rođenja djeteta pripadnika Granične policije Srbije, u alkoholisanom stanju pjevale genocidne i fašističke pjesme kojima se veličaju ratni zločini i poziva na likvidaciju muslimana i silovanje muslimanki.

Odmah smo reagovali prema svim državnim instancama, kako na lokalnom tako i na državnom nivou, ali njihove blage reakcije dovele su do novih problema – podsjeća ef. Eminagić.

Građani u strahu: Nakon pjesme, mržnja prema Bošnjacima se u Priboju izražava grafitima

Uvrede i prijetnje se nastavljaju

Nakon sramotnih snimaka srbijanskih policajaca koji pjevaju „Srebrenice tako si mi mila, dabogda se triput ponovila“, te stihova u kojima se sudbina Srebrenice najavljuje Sjenici, a Vukovara Pazaru, reagirao je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je obećao da će Bošnjaci biti zaštićeni i sigurni. Međutim, uvrede i prijetnje se nastavljaju, pa se Pribojem začula i pjesma „Božić je, pucaj u džamije“.

– To nas je vratilo u 1994. godinu kada je, baš na badnji dan, napadnuta Hasanagina džamija u Priboju, kada su razbijeni njeni prozori i pokušano da se ubace eksplozivne naprave. Međutim, zbog svjesnosti tadašnjeg imama Enesa ef. Svrake i prvog džamijskog komšije, ta je nakana osujećena.

Ova omladina koja je pjevala ovu pjesmu, vjerovatno nije ni rođena u tom vremenu, pa nam ovo govori da se trebalo reagovati odmah nakon prvog slučaja. Povodom rođenja djeteta poslana je takva poruka. Zar takvom pjesmom uspavljivati svoje rođeno dijete, da mu to bude uspavanka, da bi se kasnije rađale ove generacije? – ističe Harun ef. Eminagić

Vučić se oglasio o pjevanju nacionalističkih pjesama u Priboju: Poslao poruku Bošnjacima

Sjećanja na devedesete

U periodu rata u BiH desila se otmica pribojskih Bošnjaka u Sjeverinu, otmica iz voza Beograd – Bar na stanici Štrpci, sela oko Priboja su granatirana, pa je logično da su pribojski Bošnjaci uznemireni zbog trenutnog stanja u ovom gradu.

– Zar ni ti veliki hrišćanski praznici ne trebalu da šalju poruke mira, ljubavi, tolerancije, suživota i uvažavanja, nego nas podsjećaju da moramo biti na oprezu. Nažalost, sa lokalnog nivoa se još niko nije oglasio. Ni predsjednik opštine Priboj, ni predsjednik Skupštine opštine, bilo ko, pa čak se ni crkva nije ogradila od ovakvih incidenata, s obzirom da se radi o njenom vjerujućem narodu, da su se pjesme pjevale 50 metara od gradske crkve i da se takve pjesme pjevaju na najveće hrišćanske praznike. Ovo je prevazišlo lokalni nivo.

(VIDEO) Policajci u Priboju se veselili uz pjesme: “On Pazaru novi Vukovaru, a Sjenice nova Srebrenice”

Predsjednik Srbije gospodin Vučić se oglasio, ali to je samo pola puta jer se nije s riječi prešlo na djela. Želim vjerovati da to nije poruka države nama Bošnjacima, ali posljednji slučaj i izostanak adekvatne reakcije od predsjednika i njegovog ministra policije su mi malo pokolebali te misli – poručuje glavni imam MIZ Priboj, Harun ef. Eminagić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79