‘Želimo biti s učenicima, ali se moramo boriti za dostojanstvo’

Zaposleni u osnovnim i srednjim školama, ali i na fakultetima, štrajkaju u cijeloj Hrvatskoj u srijedu. U 10 sati su se počeli skupljati na Trgu Republike Hrvatske i kreću prema Markovom trgu

Devetnaestog dana štrajka zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, štrajkat će se u cijeloj Hrvatskoj, a učitelji i nastavnici održat će i prosvjed na zagrebačkom Markovu trgu po nazivom “6.11. za 6,11 posto”. U 10 sati okupit će se na Trgu Republike Hrvatske ispred HNK-a. U 11 sat će krenuti kroz Frankopansku pa Mesničku ulicu do Strossmayerovog šetališta preko Ćirilometodske do Markovog trga. Uz škole štrajkaju i fakulteti.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak objasnila je kako bi se mogli nadoknaditi dani u štrajku, javlja N1. Dodala je kako će u prijepodnevnim satima upute poslati svim školama te da su zakonom propisana četiri koraka:

Angažiranje svih nenastavnih dana, angažiranje subota tamo gdje je moguće, skraćivanje praznika i, u krajnjem slučaju, produžetak školske godine.

– U slučaju da bi se ova situacija produžila, a vjerujem da ipak neće, onda bi se u krajnjem slučaju išlo na produžetak školske godine, a to ide zahtjevom škole prema ministarstvu kako je zakonom propisano – rekla je ministrica. No, ističe da zasad nema opcije da se produžuje godina te da je to zadnja opcija.

Učitelji i nastavnici počeli su se okupljati na Trgu Republike Hrvatske.

– Ni nama ne odgovara štrajk, mi bi radije bili u razredima s našim učenicima nego sjedili u zbornicama. Ali moramo se izboriti za svoje dostojanstvo. I tih 6,12 posto podizanja koeficijenta je mizerija, a ono što Vlada nudi je prejadno – kažu nastavnici koji su na prosvjed u Zagreb došli čak iz Splita.

U četvrtak nastave nema u Istarskoj i Šibensko-kninskoj, a u petak u Vukovarsko-srijemskoj te Karlovačkoj županiji.

Vlada im nudi povećanje osnovice od 6,12 posto, kao i svim javnim i državnim službenicima te dva posto povećanja koeficijenta od 1. srpnja iduće godine, ali samo u slučaju ako Uredba o koeficijentima složenosti poslova do tad ne bude gotova, prenosi 24Sata

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79