Željana Zovko poručila da Bošnjaci grade mit na povijesti stradanja i genocida

Željana Zovko poručila da Bošnjaci grade mit na povijesti stradanja i genocida


Hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu Željana Zovko gostovala je na HRT-u i tom prilikom komentirala aktuelnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini uz refleksije rata u Ukrajini.

Ona je između ostalog govorila o savezništvu i partnerstvu hrvatskih političkih predstavnika u BiH s Miloradom Dodikom (SNSD), naglašavajući da je od stranaca tražila odgovor da li su se zapitali šta je Hrtvate natjeralo na takvo savezništvo.

“Ja sam postavila jedno pitanje i svim ovim međunarodnim predstavnicima, i u Europskom parlamentu i Europskoj komisiji, da li su se ikada zapitali što je to dovelo do toga da Hrvati moraju tražiti na neki način savezništvo i partnerstvo sa Dodikom i što je to dovelo do obespravljivanja Hrvata u posljednjih 25 godina. Od samog početka Hrvati su apsolutno gurnuti da postanu manjina, da izgube sve što su stekli Daytonsko-pariškim mirovnim sporazumom i, normalno, to jeste otežalo njihov itekako njihov položaj”, kaže Zovko.

Potom je kazala da Dodiku odgovara borba Hrvata i Bošnjaka, tvrdeći da Srbi i Bošnjaci istinski i ne žele u EU te da su pod ruskim i turskim utjecajem.

Zatim je novinar tražio komentar u kontekstu rata u Ukrajini, da li se ta situacija može iskoristiti kako bi se Bošnjaci natjerali da dođe do dogovora o Izbornom zakonu. Zovko je na to rekla kako Bošnjaci u suštini grade mit na stradanju i povijesti genocida i da je u takvim okolnostima mnogim zemljama teško promijeniti stav o BiH.

“Ukoliko gradite čitav mit u Bosni i Hercegovini na povijesti stradanja naroda, na povijesti genocida, na povijesti žrtve, vrlo je teško jednoj Nizozemskoj reći ne, konceptu koji vi zagovarate – kazala je Zovko, te dodala da je to osobito zbog toga što su bili u Srebrenici. Belgiji, zbog svojih osobnih razloga, zato što ne žele da se suoče sa nekim konkretnim problemima svog federalizma. Njemačkoj zbog čitave populacije Turske koje tamo postoje, znači imate milijune Turaka koji zagovaraju da Bošnjacima treba pomoći”, izjavila je ova zastupnica HDZ-a u Parlamentu EU.

Drugim riječima Zovko ne zanima šta su sve Bošnjaci prošli zbog genocida kao narod koji je najviše stradao. Bošnjaci su bili meta potpunog istrebljenja, a sada ova europarlamentarka tvrdi da Bošnjaci grade mit na povijesti genocida i da to zlouptrebljavaju politički.

Komentar Željane zovko o stvaranju mita na stradanju i genocidu možete pogledati u videu HRT-a od 12:45 minuta.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija