Foto: Facebook
Željezice FBiH: Potrebno dva do tri mjeseca za popravu pruge

Željezice FBiH: Potrebno dva do tri mjeseca za popravu pruge


Svakodnevno se poduzimaju aktivnosti na sanaciji pruge i pružnih postrojenja na dionici Ostrožac – Grabovica kod Jablanice.

Tokom nedavnih katastrofalnih poplava i odrona, pruga je uništena na dužini od 17 kilometara, što je rezultiralo potpunom blokadom željezničkog saobraćaja na relaciji Sarajevo – Čapljina – Sarajevo.

Željeznice FBiH smatraju da će biti potrebno najmanje dva do tri mjeseca kako bi se uspostavio željeznički saobraćaj na dionici pruge Donja Jablanica-Grabovica, koja je pretrpjela najveća oštećenja.

“Sredstva za obnovu pruge osigurat će Vlada FBiH u skladu sa Zakonom o Željeznicama FBiH i Zakonom o finansiranju željezničke infrastrukture i sufinansiranju putničkog i kombinovanog saobraćaja. Željeznice FBiH su formirale komisiju u skladu sa Zakonom o bezbjednosti saobraćaja koja je svakodnevno na terenu i utvrđuje štetu. Procjenjena šteta na pruzi iznosi cca 5 miliona KM. Također, Željeznice FBiH su u stalnom kontaktu sa Vladom FBiH i resornim ministarstvom u cilju iznalaženja rješenja kako bi se u što kraćem periodu pristupilo obnovi oštećenog dijela pruge”, rekli su za FENA-u iz  Željeznica FBiH.

Iz Privredne komore FBiH i Udruženja poslodavaca FBiH naglašavaju da se trenutno u Luci Ploče nalazi oko 400.000 tona robe namijenjene za BiH. Također, ističu da se mnoge kompanije oslanjaju na Željeznice FBiH za transport.

Iz tog preduzeća navode da su glavni korisnici usluga željezničkog transporta u Bosni i Hercegovini, koji koristi Luku Ploče za prevoz, uključuju GIKIL, Arcelor Mittal, Alternativa Sarajevo, Tranzit export Ilijaš, Cementara Kakanj, CIBOS Ilijaš, Ferum Zenica, Soda Lukavac, BELISAR Brčko, Hold Ina Podlugovi i Elektroprivredu Srbije. Prevozi se različita roba, uključujući ugalj, koks, naftu, čelične proizvode, šećer i druge vrste tereta u kontejnerskom saobraćaju.

“Pad prihoda na dnevnoj osnovi od prevoza robe i putnika za Željeznice FBiH iznosi oko 280.000 KM, a indirektne štete za privredu BiH su znatno veće. Obim prevoza robe preko Luke Ploče u uvozu, izvozu i tranzitu na godišnjem nivou iznosi oko 32 posto od ukupnog obima prevoza Željeznica FBiH, a na dnevnoj osnovi prevoz robe na ovoj pruzi iznosi oko 6.500 tona robe” objasnili su iz ŽFBiH.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija