Željko Komšić: Konačna presuda Mladiću jasno govori da RS nikad neće biti nezavisna država

Nakon potvrđivanja presude ratnom zločincu Ratku Mladiću, koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora, reagovao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

“Današnja presuda Ratku Mladiću, u kojoj je utvrđeno postojanje više udruženih zločinačkih poduhvata, i to političkog, a sada i vojnog rukovodstva Republike Srpske, jasno govori da je postojala namjera za činjenje niza najstrašnijih zločinačkih djela u Bosni i Hercegovini, temeljenih na etničkim razlikama”, kazao je Komšić na početku.

Time je veoma jasno utvrđeno da je iz te namjere političkog i vojnog vodstva Republike Srpske proizašlo planiranje, organizovanje i provođenje tog niza najtežih krivičnih djela, dodali su te kazali kako je među zločinima i zločin genocida, zločin protiv čovječnosti, niz ratnih zločina i etničko čišćenje.

“Kada to sve znamo, onda je jasno da je tadašnje političko i vojno rukovodstvo Republike Srpske imalo za svoj cilj stvaranje etnički očišćene Bosne i Hercegovine, u kojoj bi oni na taj način stvorili potpuno drugačiji ambijent za realizaciju njihovih političkih ciljeva, s kojima se nažalost suočavamo i danas u mirnodopskim uslovima”, kazao je on.

Dodao je da ako znamo da su vojni i politički vrh Republike Srpske presuđeni za udruženi zločinački poduhvat, sa čijim posljedicama se suočava sadašnja Bosna i Hercegovina, onda se postavlja pitanje i djelovanja sadašnjeg političkog rukovodstva Republike Srpske, koje kroz negiranje presuda međunarodnih sudova, zapravo nastavlja potpuno istu matricu rada, ali u današnjim mirnodopskim uslovima.

Doživotna kazna Ratku Mladiću: Kriv je!

“To jasno govori da Republika Srpska neće nikada biti samostalna niti nezavisna država, jer je teško povjerovati da će bilo ko bilo kada priznati nešto što je nastalo na udruženom zločinačkom poduhvatu, koji je u realizaciji svojih ciljeva počinio i zločin genocida. Ostaje otvoreno pitanje, za sve nas, kao i za naredne generacije, kako da se Bosna i Hercegovina redefinira na novim osnovama, u čemu učešće ne mogu imati nosioci niti elementi udruženog zločinačkog poduhvata, koji je utvrđen u današnjoj haškoj presudi Mladiću. Dakle, ovim je okončana ta ideja o nekim mirnim razlazima, koje neki puštaju u javnost radi vlastitih političkih ciljeva te da se u budućnosti moramo okrenuti tome da se iz političkog i javnog života izbace svi ovi elementi koje je Hag utvrdio kao udruženi zločinački poduhvat”, kazao je Komšić.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79