Željko Komšić: Konaković se obračunavao s ljudima koji su ga doveli na pozicije

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider Demokratske fronte, u razgovoru za „Avaz“, otvoreno prvi put, komentirao je sada već bivšu Vladu Kantona Sarajevo, ali i Elmedina Konakovića, lidera Naroda i pravde, kao i poteze Naše stranke i Socijaldemokratske partije.

Komšić je sasvim precizno okarakterizirao krivca za propast šestorke, čiji su članovi bili i kadrovi DF-a i Saveza za bolju budućnost.

Na direktno pitanje je li mu žao sada već bivše Vlade KS, Komšić je bio jasan:

– Meni je žao što se na tom pitanju potpuno nepotrebno raspala grupa Naša stranka, SDP i DF. Raspala se, ali ne željom nas, iz DF-a. Raspala se željom da se udovoljava Konakoviću i, nije nikakva tajna, on (Konaković, op. a.) upravljao je i Vladom i Skupštinom, što je bilo potpuno besmisleno.

Prema Komšićevim riječima, „bilo je tako kako je bilo“, promijenila se većina i sada imamo novu. Ali, mnogo toga nije štimalo.

– Nepotrebno se išlo u ispunjavanje želja, planova, pa i jedne vrste frustracija gospodina Konakovića. I cijela ta vlada postala je rob Konakovićevih ambicije. Prema mome mišljenju, to je osnovni razlog zašto se to raspalo – smatra Komšić.

On je ocijenio da od nove vlade očekuje da se ne ponaša osvetnički, kao što je radila prethodna, u čemu je Konaković vodio glavnu ulogu.

– Sada sam pozicija, sad sam moć, sad ću zgaziti sve one koji su bili protiv mene, to je bila karakteristika ove bivše vlade. Ja tako neću raditi. Ova linija Naša stranka – DF – SDP nije učestvovala u tim stvarima. Ali je Konaković krenuo u osvetnički frustrirajući pohod protiv SDA. Ti, ako imaš problema sa SDA, s porodicom Izetbegović, ne mora to biti naš problem. Nismo mi tu da rješavamo frustracije, nego da uradimo nešto – ističe Komšić.

On kaže da je tolike godine na političkoj sceni i da nikad nije vidio više kukanja nego sada, kada je utvrđeno da će doći do smjene Vlade KS.

– Taj isti Konaković 2015. godine je bio premijer ispred Stranke demokratske akcije i tada su istjerali DF iz vlasti. Rekli smo, u redu, ljudi, postoji nova većina, u čemu je problem, to je demokratski. Ali, ova sada drama, ja to nikad nisam vidio, toliko otimanje i održavanje za stolicu. Nisam vidio ni tolika podmetanja, pljuvanje po ljudima koji su protiv. Nisam vidio ni toliko laži, manipuliranja činjenicama – kaže Komšić.

DF-ov prijedlog Izbornog zakona BiH
Pojasnio je za “Dnevni avaz” šta predviđa DF-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH.

– Izmjene Ustava BiH, kao i Izbornog zakona, prema našem prijedlogu, implementiraju sve presude Suda u Strazburu, kao i odluku Ustavnog suda BiH, rješavanje pitanja izbora u Mostaru. Predviđaju i transparentniji i pravičniji izborni proces radi izbjegavanja izbornih krađa i prevara – kaže Komšić, dodajući da će danas sve biti jasnije.

Ističe da se, kada je u pitanju formiranje Vlade FBiH, nepotrebno zateže i postavljaju uvjeti koji se tiču krupnijeg političkog dogovora, ali se kroz izmjene Izbornog zakona ne tiču nivoa entiteta, nego Parlamenta BiH.

– Moje je mišljenje da se formiranje Federalne vlade ne bi trebalo uvjetovati, nego je izabrati što prije. To uvjetovanje HDZ-a neće uroditi plodom. Ono što HDZ traži, mislim, prije svega, na njihovu interpretaciju odluke Ljubić, neće proći. U Sarajevu oni nemaju partnera za to, tako da ta priča postaje bespredmetna – kaže Komšić.

U razgovoru za “Avaz”, Komšić kaže i da neće prisustvovati inauguraciji novog predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.

– Ne, ja koliko sam vidio, poziv nije došao. Koliko znam, nije nikome došao u regionu. Gospodin Milanović odlučio se za neku, da kažemo, manju, skromniju inauguraciju. Koliko sam ja uspio da vidim, to će se održati na Pantovčaku u relativno uskom krugu ljudi – pojašnjava Komšić.

Dodaje i da ne zna zbog čega se Milanović odlučio na skromniju inauguraciju, ali pretpostavlja da je zbog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

– Milanoviću je možda malo nezgodno Vučića zvati na inauguraciju, a ne možeš ga zaobići ako bi išao na lidere iz regiona. To je moja pretpostavka, ne kažem da je tačna. Ja mu želim svu sreću, nadam se da će on promijeniti odnos Ureda predsjednika prema BiH – kaže Komšić.

Ugovor s Islamskom zajednicom BiH
Još nema ugovora Predsjedništva BiH s Islamskom zajednicom. Ta tema mnogo se spominjala u predizborno vrijeme. Komšić je kazao kako očekuje da u ovom mandatu Predsjedništva BiH bude sklopljen ugovor.

– Ja mislim da mi moramo ići s tim ugovorom prvenstveno iz principijelnih razloga. Bilo je protivljenja u prethodnom sazivu od strane gospodina Ivanića (Mladena, op. a.). Iskreno rečeno, očekujem da će se gospodin Dodik protiviti isto tome. Ali, možda ja pušem u hladno. Mislim da bi taj ugovor trebalo staviti na dnevni red sjednice Predsjedništva BiH – ističe Komšić, dodajući kako nema nijednog razloga da ne bude sklopljen ugovor države s Islamskom zajednicom u BiH.

U videu pogledajte šta je rekao o Miloradu Dodiku, Nerminu Nikšiću, SDP-u, Našoj stranci.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79