Željko Komšić stao u zaštitu hrvatskih komadanata

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je komentarisao posljednje aktuelnosti u vezi s pokretanjem krivičnih postupaka protiv generala Republike Hrvatske, koje je zahtjevalo Tužilaštvo BiH od hrvatskog pravosuđa.

“Prema mom mišljenju, ako se radi o operacijama Bljesak i Oluja, ne postoji nijedan pravni osnov da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pokrene takve postupke. Jer, i ako postoji takvo krivično djelo, ono nije počinjeno ni na teritoriji Bosne i Hercegovine niti nad državljanima Bosne i Hercegovine. Za takvo nešto može biti samo i isključivo nadležno Tužilaštvo Republike Hrvatske”, rekao je on.
On pak navodi da, ako je u postupcima riječ o operacijama “Maestral” i “Južni potez”, koje su izvođene na teritoriji BiH, postoji osnov za procesuiranje.

“Ako je riječ o ove dvije operacije, stvari stoje potpuno suprotno. Tužilaštvo ne samo da ima pravo na pokretanje takvih postupaka nego ima obavezu da procesuira sva krivična djela počinjena u tim operacijama”, prokomentarisao je Komšić.

Tokom vikenda je objavljeno da je BiH uputila zahtjev Hrvatskoj da krivično gone 14 zapovjednika u operaciji “Bljesak”. Razlog je komandna odgovornost prilikom stradanja civila s prostora gdje je izvođena akcija. Izvještaj o stradanju i djelovanju Hrvatske vojske je još prije 15 godina donesen u Banjoj Luci i pretpostavlja se da ga je sačinilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Brojne reakcije su uslijedile iz Hrvatske, reagovali su visoki dužnosnici, ali i sami akteri.

Hrvatski predsjednik i premijer ističu da nema razloga za bilo kakvo procesuiranje te da hrvatski generali neće biti gonjeni u toj državi. Sami akteri zapovjednog lanca ove operacije, a na koje se odnosi zahtjev Tužilaštva BiH Hrvatskoj, kažu da također nema razloga da budu procesuirani, kao i to da je ovakva optužba pokazatelj da se BiH želi osvetiti.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79