Željko Komšić: Učešće vojske Hrvatske u EUFOR-u je neprihvatljivo

 

Nakon informacija kako bi vojska Hrvatske mogla uzeti učešće u snagama EUFOR-a član predsjedništva BiH Željko Komšić poručio kako je to neprihvatljivo.

“Što se tiče učešća vojske Hrvatske u misiji EUFOR-a, to jednostavno nije prihvatljivo.” izjavio je Komšić dodavši kako zemlje koje su učestvovale u ratnim operacijama tokom rata ne mogu biti u sastavu EUFOR-a.

Ovo nije prvi put da se pominje moguća uloga Hrvatske u misiji EUFOR-a, podsjećamo kako je u maju ove godine predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio kako mu nije jasno da 25 godina nakon rata “u EUFOR-u nema ni jednog hrvatskog oficira”.

Sva ova dešavanja i izjave su uvertira za sjednicu vijeća sigurnosti UN-a koja će se održati početkom oktobra ove godine, a i dalje je nepoznanica kako će glasati Rusija. Ponavljamo ukoliko Rusija ne odobri ostanak misije EUFOR-a u BiH, NATO snage imaju mandat da se rasporede u BiH kao garant mira i stabilnosti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79