Željko Stevanović bi uskoro mogao biti na slobodi?

Stručni tim Zavoda za forenzičku psihijatriju Sokolac dostavio je Osnovnom sudu Banjaluka mišljenje da bi se u narednom periodu trebalo raditi na resocijalizaciji i povratku u lokalnu zajednicu Željka Stevanovića (52) osuđenog zbog bombaškog napada i ubistva vozača “Autoprevoza” Bore Topića, ekskluzivno saznaje Srpskainfo.

Potpuno suprotna mišljenja medicinskih stručnjaka dostavljena su Osnovnom sudu Banjaluka kada je u pitanju nastavak liječenja Stevanovića.

Srpskainfo otkriva da tim vještaka iz Banjaluke smatra da se Stevanović ne nalazi u zadovoljavajućoj fazi medicinske remisije, dok su potpuno suprotno mišljenje iznijeli stručnjaci iz Zavoda za forenzičku psihijatriju Sokolac.

VJEŠTACI IZ BANJALUKE

Vještaci iz Banjaluke tako smatraju da Stevanović i dalje ima manifestne elemente psihoze, odnosno sumanute ideje i proganjanja. Sa druge strane, stručni tim iz Zavoda smatra da je medicinski tim, kada je u pitanju Stevanović, postigao svoj maksimum što se tiče medicinske remisije, te da on više nikada neće biti bolji, kada je u pitanju njegovo psihičko stanje.

– Pacijent se trudi da sve svoje zadatke obavi kvalitetno i odgovorno – navodi se u jednom od zaključaka stručnjaka iz Sokoca.

Suština nalaza koji je dostavljen banjalučkom sudu je da svi članovi stručnog tima Zavoda smatraju da je kod Stevanovića postignuta stabilna medicinska remisija, te da je to maksimum kod ovog pacijenta.

“PERIPETIJE”

Zanimljivo je da stručnjaci kod puštanja Stevanovića na slobodu vide “mnogobrojne peripetije”, ali istovremenu dodaju da bi sud u narednom periodu trebao raditi na tome da se pacijent vrati u lokalnu zajednicu.

– Takođe, ne zanemaruju se ni činjenice koje upućuju na mnogobrojne peripetije da se imenovani vrati u lokalnu zajednicu. Iako je Zavod ostvario kontakte s porodicom i Centrom za socijalni rad Banjaluka, ništa se nije učinilo od strane lokalne zajednice kada je u pitanju postizanje uslova za resocijalizaciju Stevanovića i njegov bezbjedan povratak u lokalnu zajednicu. Iz navedenog razloga, na kolegijumu su se svi jednoglasno složili da mi u slučaju Željka Stevanovića ne predlažemo otpust pacijenta iz ustanove već samo konstatujemo njegovo aktuelno zdravstveno stanje. S obzirom da nam je dostavljeno mišljenje vještaka koji drugačije misle, na sudu je da prihvati jedno od dva mišljenja. Ukoliko bi se prihvatilo naše mišljenje, onda bi sud sa nadležnima iz lokalne zajednice, Centrom za socijalni rad Banjaluka i Policijskom upravom Banjaluka, te porodicom, ovaj predmet u vezi Željka Stevanovića trebao rješavati u pravcu ispitivanja mogućnosti i prepreme terena za njegovu resocijalizaciju i povratak u lokalnu zajednicu – zaključili su iz Zavoda za forenzičku psihijatriju Sokolac.

Odlično obaviješteni izvor Srpskainfo navodi da je sud zatražio treće mišljenje, koje takođe dolazi od vještaka iz Sokoca, nakon čega će biti donesena konačna odluka o puštanju Stevanovića na slobodu.

ŽIVIO BI VAN GRADA

Ukoliko Osnovni sud Banjaluka donese odluku o puštanju na slobodu Željka Stevanovića, Srpskainfo saznaje da bi on boravio na lokaciji izvan grada. Ovaj prijedlog dostavili su članovi porodice uz komentar da je Stevanović trenutno kao “ptica zatvorena u kavezu”.

UBIO VOZAČA AUTOBUSA

Podsjetimo, Željko Stevanović je osuđen u banjalučkom Okružnom sudu 27. juna 2015. na kaznu prisilnog liječenja u zatvorenoj ustanovi zbog ubistva vozača “Autoprevoza” Bore Topića (55). Stevanović je Topića ubio u bombaškom napadu 13. marta 2014. godine, na autobuskoj stanici kod Poljoprivredne škole u banjalučkom naselju Lazarevo.

Kada je Topić zaustavio autobus na stanici Stevanović je kroz prednja vrata u krilo Topića bacio bombu, koja je vozača ubila na mjestu. Nakon napada koji je šokirao javnost, Stevanović je pobjegao i skrivao se 36 časova. Uhapšen je u jednoj od najvećih policijskih potjera koje pamti Banjaluka. U potrazi je, osim policajaca i inspektora, te specijalno obučenih pasa za ovu namjenu, učestvovao i helikopter.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79