Zemlje EU do ljeta moraju vakcinisati 70% stanovništva?

Evropska komisija (izvršni ogranak EU) planira od zemalja članica zatražiti da postave novi cilj vakcinisanja koji podrazumijeva da najmanje 70 posto populacije bude imunizirano do ljeta ove godine.

Ovaj zahtjev je u skladu s novim preporukama za odgovor na pandemiju, koje će biti objavljene u utorak.

Evropska komisija će također nastojati da do kraja ovog mjeseca sa zemljama članicama dogovori protokol o potvrdama o vakcinaciji koje se mogu prepoznati i koristiti u zdravstvenim sistemima širom EU, a koje bi se mogle globalno proširiti u koordinaciji sa svijetom.

Takve potvrde bi mogle zamijeniti karantine i zahtjeve za testiranje dokazujući da više niste rizični na putovanjima.

Ove nove smjernice o vakcinaciji dolaze usljed povećanog broja zaraza koje su prisilile vlade EU da produže blokade koje uzrokuju recesiju. Također će uslijediti i masovno uvođenje vakcinisanja širom Evrope jer je EU već zaostala za SAD-om, Velikom Britanijom i drugim razvijenim zemljama.

Međutim, jedno od najkontroverznijih pitanja jeste uvođenje potvrda o vakcinisanim osobama koje bi mogle omogućiti putovanja onima koji prime svoje doze. Ipak, prihvatanje ovih certifikata nije jednoglasno prihvaćeno među državama.

Grčka, zemlja koja je u najvećoj mjeri ovisna o turizmu, prihvatila je ovu ideju u nadi da će spasiti ovu oblast, dok je Francuska sumnjičava po tom pitanju uz tvrdnju da bi se na taj način vakcinacija činila obavezujućom u vrijeme kada vakcina nije dostupna svim zemljama na svijetu.

“Da bi se osigurali ambiciozni napori u vakcinaciji, konkretni ciljevi su presudni. Do marta 2021. godine države članice bi trebale vakcinisati najmanje 80 posto zdravstvenih i socijalnih radnika te starijih od 80 godina, a do ljeta ove godine najmanje 70 posto odrasle populacije”, navedeno je u novom dokumentu Evropske komisije.

Evropska komisija će također nastojati pomoći državama u ovom procesu osposobljavanjem većeg broja centara za vakcinaciju kao i online sistema putem kojeg se može rezervisati termin za primanje vakcine, piše Bloomberg.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79