Zemlje regije u problemima zbog nedostatka šećera

Rat u Ukrajini osim što je doprinio velikoj geopolitičkoj krizi u svijetu, značajno je utjecao i na niz poremećaja u lancima opskrbe kako u Evropi tako i u ostatku svijeta.

Osim problema koji su se odnosili na izvoz žita iz Ukrajine, uslijed sankcija Ruskoj Federaciji i drugih problema Evropa se našla i pred energetskom krizom, a posljedično i u nizu drugih problema koji su se reflektirali i na područje zemalja bivše Jugoslavije.

Osim rasta cijena goriva i određenih namirnica, pojedine zemlje regije suočile su se i sa nestašicom šećera na policama u brojnim prodavnicama.

Kada je riječ o Srbiji, vlada ove države je još krajem augusta produžila odredbu kojom se ograničava cijena osnovnih životnih namirnica do 30. septembra.

Između ostalog, to se odnosi i na šećer koji se u Srbiji može naći po cijeni od 102 dinara (1,70 KM). Ipak, uprkos mjerama vlade, prodavnice su se našle u velikim problemima s obzirom na to da se bilježi manjak šećera na policama već nekoliko sedmica.

To je izazvalo i veliku pometnju među građanima, a društvenim mrežama se šire brojni snimci koji prikazuju kako se pojedini građani u prodavnicama ušli i u fizički sukob zbog šećera.

Da je situacija ozbiljna, dovoljno govori i činjenica da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je i tajne službe da pokrenu posebnu istragu o uzrocima nestašice šećera, no rezultati te istrage još nisu poznati.

U međuvremenu na srpskim društvenim mrežama cinično nude jednostavno objašnjenje zašto građani jurišaju na trgovine. Kažu kako nikoga nije bilo strah od nestašice sve dok Vučić nije svečano obećao da ničega neće nedostajati, a onda su pojurili u prodavnice.

Iako situacija nije alarmantna kao u Srbiji, u Hrvatskoj se također sve češće spominje informacija kako bi moglo doći do nestašice šećera.

S obzirom na to je Vlada Hrvatske zamrznula cijene određenih namirnica, pa i šećera, mnogi trgovci tvrde kako je to velika greška.

“Mi imamo na policama jos uvijek šećera, ali ne garantiram da će ga dalje biti od nedjelje, ponedjeljka, utorka. Jer jednostavno nemam računa šećer uvoziti iz Austrije, Srbije. Moram ga dvije do tri kune skuplje platiti nego što ga stavljam na policu”, pojašnjava jedan od vlasnika trgovine za Dnevnik Nove TV.

Kakva je situacija u Bosni i Hercegovini?

Iako je područje Balkana takvo da se problem u jednoj državi vrlo brzo preslikava i na drugu, čini se kako u Bosni i Hercegovini za sada nema problema bar kada je riječ o tržištu šećera.

U razgovoru za Klix.ba direktorica korporativnih komunikacija kompanije Bimal Nataša Pucar govorila je o aktuelnoj situaciji na našem tržištu i stanju u najvećoj šećerani koja se nalazi u Brčkom i koja pokriva kompletno bosanskohercegovačko tržište.

“Bosna i Hercegovina ima svoju vlastitu proizvodnju šećera u Brčkom i STUDEN AGRANA Rafinerija šećera svojim kapacitetima je obezbijedila najstabilnije tržište bez neštasica. Sa sigurnošću možemo reći da je po pitanju šećera, bh. tržište trenutno najsigurnije u regiji uprkos svim političko-ekonomskim dešavanjima u svijetu”, rekla je Pucar.

Kada je riječ o situaciji u regiji i problemima s kojima se suočavaju Srbija i Hrvatska, Pucar se osvrnula na osnovne razloge nestašice te je stanje u regiji uporedila s onim u Bosni i Hercegovini.

“Jedan od glavnih uslova za stabilno poslovanje jeste blagovremena obezbijeđenost sirovinom. Mi smo na svjetskom tržištu obezbijedili dovoljno sirovina, kao i logističke kapacitete, te ne očekujemo bilo kakav poremećaj u snabdijevanju tržišta BiH u doglednom periodu”, ističe direktorica korporativnih komunikacija kompanije Bimal.

S obzirom na ovakvu situaciju, naglasila je kako šećerana u Brčkom osim tržišta u BiH, snabdijeva i druga tržišta šećerom.

“STUDEN-AGRANA Rafinerija šećera kontinuirano snabdijeva i druga izvozna tržišta, iako je prioritet bh. tržište. Izvoz je bitno povećan ove godine u odnosu na prethodne godine. Kapaciteti naše rafinerije su praktično duplo veći od potreba bh. tržišta”, pojasnila je.

Kada je riječ o cijenama šećera, za sada se ne razmatra povećanje.

“Iako je teško prognozirati kretanje cijena u sadašnjoj neizvjesnoj i nestabilnoj situaciji na svjetskim berzama i sa kursevima valuta, očekujemo da bi cijena šećera trebala biti dosta stabilna na sadašnjem nivou”, naglasila je.

Na kraju razgovora, Pucar se osvrnula i na saradnju šećerane s vlastima u BiH kao i na to da li kompanija spremno dočekuje nove krize koje će se neminovno javiti u bližoj budućnosti.

“STUDEN AGRANA Rafinerija šećera je članica najveće evropske grupe firmi u proizvodnji šećera i kao takva uvijek na tržištu djeluje strateški unaprijed pripremljeno. Vlast treba biti agilnija, brža, kad su u pitanju različite birokratske, carinske i slične procedure, te treba obezbjediti adekvatne robne rezerve kod respektabilnih proizvođača u BiH”, zaključila je u razgovoru za Klix.ba Nataša Pucar.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79