Zemlje uvode nove mjere: Sve više zaraženih u Evropi, najpogođenije Francuska i Španija

Pokazatelji pandemije COVID-19 i dalje su sve lošiji u Evropi, naročito u Francuskoj, a u ponedjeljak bi se u Parizu mogao proglasiti najviši stepen opasnosti.

No, Francuiska nije jedina zemlja sa brzim rastom zaraženih. Loše stanje je i u Španiji, pa su vlasti u Madridu odlučile uvesti karantin.

U francuskom glavnom gradu i u užoj okolini mogle bi se uvesti nove restrikcije ako se potvrdi širenje epidemije, rekao je francuski ministar zdravstva Olivier Veran.

– To znači da će stanovnici Pariza i malog prstena privremeno drastično smanjiti društvenu interakciju, u svakom slučaju više nego što su to ranije činili. Naime, neće biti više porodičnih druženja, nema zabava, barovi se potpuno zatvaraju – rekao je Veran.

Ministar je ujedno upozorio da se stanje pogoršava u pet metropola, Lilleu, Lyonu, Grenobleu, Toulouseu i Saint Etienneu, gdje tok događaja ovih dana zabrinjava. Jučer je broj umrlih u Francuskoj prešao 32.000.

– Ako mjere (restriktivne, već uvedene) ne budu bile dovoljno djelotvorne, možda ćemo ih iduće sedmice morati proglasiti područjem najvišeg stepena opasnosti – upozorio je Veran.

Oko pet miliona stanovnika Španije, od čega većina u Madridu i u okolini, od subote neće smjeti napuštati gradove kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, objavila je Vlada ove zemlje.

Španska vlada je u četvrtak objavila da će se posebne mjere uvesti u svim gradovima s više od 100.000 stanovnika u kojima je koronavirus dijagnosticiran kod 500 od 100.000 stanovnika.

Trenutno je 11 takvih gradova u kojima živi ukupno 4,8 miliona stanovnika. Među njima je Madrid, sa oko tri miliona stanovnika, u kojem je u posljednje dvije sedmice koronavirus potvrđen kod 763 stanovnika na 100.000. Od subote stanovnici Madrida i devet predgrađa neće smjeti slobodno izlaziti iz grada.

Policija bi trebala kontrolirati prilaze te propuštati samo one sa potvrdom o odlasku na posao, na sudove, u bolnice, škole ili pri povratku kućama. Ulaz će biti dopušten pod istim uvjetima, a kazne za kršenje iznosit će 600 eura. Unutar Madrida smjet će se okupljati najviše šest osoba umjesto dosadašnjih deset.

Kafići, restorani i trgovine trebali bi smanjiti kapacitet 50 posto i primat će klijente do 22 sata, a u 23 sata moraju prestati s radom. Nakon toga će smjeti raditi samo apoteke i benzinske pumpe. U Velikoj Britaniji nove restrikcije su uvedene u Liverpoolu. Na tom području sa milion i po stanovnika u zatvorenom prostoru bit će zabranjeni bliski kontakti među onima koji nisu članovi iste porodice.

Zbog pogoršanja pokazatelja Njemačka je proširila popis rizičnih područja na susjednu Belgiju, Island i dijelove Evrope, a gotovo čitava Francuska je proglašena rizičnom. U Belgiji, koja je među evropskim zemljama koje su najteže stradale u pandemiji koronavirusa, broj umrlih je prešao 10.000 u srijedu, na dan kada su vlasti predstavile mobilnu aplikaciju za praćenje kontakata.

Barovi i kafići u Briselu od narednog ponedjeljka se zatvaraju u 23 sata. Italija je u posljednja 24 sata zabilježila 2.548 novozaraženih koronavirusom i prvi put od kraja aprila premašila broj od 2000 novih slučajeva zaraze.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79