Savjetnica bivšeg gradonačelnika Brčkog u pritvoru: Osumnjičena za podmićivanje birača na izborima

Savjetnica bivšeg gradonačelnika Brčkog u pritvoru: Osumnjičena za podmićivanje birača na izborima


Osnovni sud Brčko distrikta Bosne i Hercegovine odredio je jednomjesečni pritvor A. R. (46) nakon što je Tužilaštvo podnijelo zahtjev zbog sumnje da je tokom lokalnih izbora podmićivala birače kako bi uticala na njihove glasove u korist određenog kandidata.

Razlozi za pritvor uključuju opasnost da bi osumnjičena mogla ometati istragu uticajem na svjedoke i saučesnike, saopćeno je iz Tužilaštva. A. R. se sumnjiči da je u periodu od septembra do oktobra pokušavala osigurati glasove nezavisnom kandidatu za Skupštinu Brčko distrikta kroz podmićivanje birača.

Riječ je o Adniri Ramić zvana Mikica.

Navodno je, prema prethodnom dogovoru sa S. T., A. R. predala 650 eura kako bi platila “sigurne” glasače po 50 eura, očekujući da će tim novcem osigurati glasove za svog izabranika iz reda nacionalnih manjina.

Na dan izbora, 6. oktobra, A. R. i njeni saučesnici, S. T. i S. D., uhapšeni su nakon policijskih pretresa stanova i vozila. Prilikom hapšenja oduzeti su predmeti koji će se koristiti kao dokazi u daljnjem postupku.

Osumnjičeni su nakon kriminalističke obrade sprovedeni u prostorije Tužilaštva, gdje su zadržani 24 sata radi ispitivanja. Dok su S. T. i S. D. pušteni da se brane sa slobode, A. R. je zadržana zbog opasnosti od ometanja istrage.

Nakon razmatranja, Osnovni sud je odobrio pritvor A. R. na mjesec dana, koji počinje od trenutka hapšenja. Tužilaštvo i policija nastavljaju istragu protiv A. R. i njene grupe, usmjerenu na utvrđivanje krivičnog djela ‘povrede slobode odlučivanja birača’ prema Krivičnom zakonu Brčko distrikta BiH, za koje su predviđene novčane kazne ili zatvorske kazne do tri godine.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija