Žene iz te stranke javno se pobunile protiv nasilnika: U Sarajevu za sutra najavljeni protesti protiv Kenana Magode

Aktivistkinje i članice SDP-a nezadovoljne su što je ova stranka kao ministra za sport i kulturu u Vladi Kantona Sarajevo predložila Kenana Magodu, zastupnika u Skupštini KS.

Besima Borić, aktivistkinja i članica SDP-a, kaže da je šokirana ovom odlukom jer je Magoda optužen za nasilje u porodici.

“Mi, grupa žena, u najvećem broju članica Foruma žena SDP BiH, dolje potpisanih, a prisutnih na performansu posvećenom Danu žena, šokirane smo viješću da je Kantonalni odbor SDP Sarajevo kandidirao za ministra kulture i sporta u Vladi KS osobu koja je optužena za nasilništvo u porodici, o čemu su izvještavali mnogi portali, a na osnovu svjedočenja njegove bivše supruge koja je predočila i kopije dvije sudske presude o zabrani približavanja žrtvi nasilja.Nakon duge i žustre rasprave jednoglasno smo odlučile da tražimo od KO SDP Sarajevo da hitno povuče svoj prijedlog i pronađe adekvatnu osobu iz svijeta kulture kakvih u Sarajevu ima vrlo kvalitetnih, kao i u samom SDP BIH.

Ovom prilikom nećemo komentirati to da je sjednica Odbora sazvana kao hitna i to u radno jutarnje vrijeme, zoomom, nakon nekoliko mjeseci nerada, bez ikakvih konsultacija i informacija ni sa članstvom, osim u najužem krugu 3-4 osobe koje u KOSDP vedre i oblače: jedni te isti ljudi su i politička i izvršna i zakonodavna vlast!”, napisala je Borić.

Za sutra je najavljen protest ispred SDP-a zbog izbora Magode. Proteste je najavila Dženana Aladžuz, aktivistica.

“Danas, 8. marta, marširale smo za sve nas, za sve žene, protiv nasilja, tlačenja, izrabljivanja i ponižavanja. Dok smo mi marširale, stranka koja se smatra stubom ljevice u ovoj zemlji, Socijal-demokratska partija, za sarajevskog ministra kulture i sporta postavlja siledžiju – nasilnika u porodici.

 

Žene iz te stranke danas su se javno pobunile protiv toga. Hvala im. Ali moramo ustati svi mi. Zato neka i sutra bude 8. mart, dan pobune i borbe. Idemo sve, idemo svi – sutra u 13h pred centralu SDP-a, Alipašina 41. Da nas čuju. Bilo da smo njihove glasačice ili ne, Sarajevo je svih nas – nećemo trpiti siledžije. Nikad više”, napisala je Aladžuz na Facebooku.

Podsjetimo, bivša supruga Kenana Magode Dinka Hasičić je prije nekoliko mjeseci podijelila potresnu ispovijest u kojoj optužuje Magodu za nasilje u porodici.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79