Žene SDA: Biti javno angažirana žena u našem društvu, poput doktorice Izetbegović, samo po sebi je teret

Organizacija Žene SDA u potpunosti podržava načela demokratije i ljudskih prava, uključujući i slobodu govora i javnog artikulisanja različitih političkih stavova, ali osuđuje svaki oblik govora mržnje i ataka na integritet ljudske osobe.

– U isto vrijeme podsjećamo da uz slobodu ide i odgovornost, pa tako i odgovornost za izgovorenu riječ u javnom prostoru. Zalažemo se za “higijenu” javnog prostora i posebno javnog govora te se kategorično protivimo i osuđujemo svaki oblik govora mržnje i ataka na integritet ljudske osobe kao takve. U našem javnom prostoru svakodnevno svjedočimo takvim atacima čije su žrtve nerijetko žene.

– Takvi potpuno neutemeljeni medijski linčevi koji dolaze od pojednih medija, ali nažalost i političara, samo dodatno destruiraju naše društvo i demotiviraju sposobne i osobe s integritetom, posebno žene, u njihovom nastojanju da angažmanom doprinesu napretku društva. Najeklatantniji primjer takvih spinovanih i orkestriranih ataka su kontinuirani napadi na profesoricu Sebiju Izetbegović, često motivirani činjenicom da je žena, navodi se.

Kako ističu u saopćenju za javnost, biti javno angažirana žena u našem društvu je samo po sebi teret, piše Fena.

– Tim prije ako ste uspješna žena i supruga lidera jedne velike stranke. Tada vam uspjeh i sposobnost ne mogu oprostiti kočničari progresa i medijska stihija u trci za bombastičnim naslovima, kao ni nadobudni političari u svome populističkom pohodu na koji glas više. Osuđujemo svaku vrstu takvih medijskih i političkih kampanja, a zalažemo se za argumentiranu i na činjenicama utemeljenu konstruktivnu kritiku, saopćila je Organizacija Žene SDA.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79