Žene u BiH žive duže od muškaraca

Prema objavljenim podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, žene u ovoj zemlji imaju značajno duži životni vijek u poređenju s muškarcima. Analiza pokazuje da uprkos manjem broju rođenih žena, u starijoj životnoj dobi one čine veći dio populacije, dok stopa maskuliniteta, koja izražava broj muškaraca na 100 žena, opada s godinama.

Najzanimljiviji podaci dolaze iz starosne skupine od 0 do 19 godina, gdje na 100 žena dolazi oko 106 muškaraca. Međutim, kako se populacija stari, ta se razlika smanjuje. U skupini od 50 godina i više, u populaciji BiH ima više žena nego muškaraca, a nakon tog razdoblja stopa maskuliniteta naglo opada, dosežući najnižu vrijednost u skupini 80+ sa samo 58 muškaraca na 100 žena.

Što se tiče zdravlja, žene također pokazuju prednost. Granica zdravih godina života za žene u BiH tokom 2021. bila je 67,5 godina, dok je za muškarce ta granica bila 65 godina. Ovo sugerira da žene imaju više godina života bez ozbiljnih zdravstvenih poteškoća u poređenju s muškarcima.

Interesantno je i da muškarci češće percipiraju svoje zdravlje kao vrlo dobro ili dobro u poređenju s ženama, no statistički podaci o očekivanom trajanju života pokazuju suprotno. U 2022. godini, prosječna starost umrlih žena bila je 77,4 godine, dok je za muškarce ta brojka bila znatno niža – 72,2 godine.

Razlika u očekivanom trajanju života između žena i muškaraca rođenih tokom 2022. godine iznosi 4,4 godine u korist žena. Očekivano trajanje života za muškarce u BiH tokom navedene godine bilo je 73,1 godina, dok je za žene ta brojka bila 77,5 godina.

Agencija za statistiku BiH redovito objavljuje publikaciju “Žene i muškarci u BiH”, koja pruža pregled podataka iz različitih statističkih područja razvrstanih po spolu. Ova publikacija ima za cilj doprinijeti postizanju jednakosti i ravnopravnosti među spolovima u BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79