Žene u crom obilježile godišnjicu zločina nad Bošnjacima u Sjeverinu

Nevladina organizacija “Žene u crnom” održala je danas u centralnoj beogradskoj ulici Knez Mihailovoj šutnju i stajanje u crnini u znak sjećanja na otmicu i ubistvo Bošnjaka u Sjeverinu 22. oktobra 1992. godine.

“Žene u crnom” držale su transparente koji su podsjećali da su pripadnici paravojne formacije “Osvetnici” iz autobusa na liniji Priboj – Rudo oteli žitelje sela Sjeverin uz poruku “Pamtimo zločin u Sjeverinu”.

Nosile su i transparente sa imenima 17 Bošnjakinja i Bošnjaka ubijenih u Sjeverinu.

Svojim transparentima one su poručile da su solidarne sa žrtvama i njihovim porodicama, i zatražile odgovornost za počinjeni zločin.

Aktivistkinja “Žena u crnom” ispisala je solju riječ Sjeverin i datume počinjenog zločina i današnje godišnjice uz poruku: “Pamtimo!”.

Skup u glavnom gradu Srbije je protekao uz verbalnu provokaciju građanke koja je insistirala na tome da “sve žrtve treba pamtiti” i optužujući “Žene u crnom” da im je stalo “samo do bošnjačkih žrtava”.

Nekoliko stranih turista tražilo je objašnjenje od građana i novinara o tome čemu je današnji skup bio posvećen.

Skup su, kao i sve ranije aktivnosti “Žena u crnom” u Beogradu obezbjeđivali uniformisani i policajci u civilu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79