Ženi iz BiH odbili da omoguće vantjelesnu oplodnju nakon suprugove smrti

Institucija Ombudsmana BiH upozorila je na kršenje prava pacijentkinje iz FBiH, kojoj je onemogućen nastavak postupka vantjelesne oplodnje nakon smrti supruga.

Ova žena požalila se prošle godine Ombudsmanu BiH da joj je, nakon smrti supruga, onemogućen transfer embrija u Republiku Srbiju, a koji su pribavljeni i zaleđeni u postupku medicinski potpomognute oplodnje.

Nakon ove prijave, iz institucije za zaštitu ljudskih prava uputili su preporuku Vladi i Parlamentu Federacije BiH za izmjenu postojeće zakonske regulative u oblasti vantjelesne oplodnje nakon smrti bračnog partnera.

Preporuka je da se uskladi Zakon o liječenju, te Porodični zakon Federacije Bosne i Hercegovine, sa savremenim trendovima u oblasti reproduktivnih prava zasnovanih na mogućnosti vještačke oplodnje nakon smrti bračnog partnera.

– Takođe, ministru Federalnog ministarstva zdravstva predloženo je da, odmah, preduzme sve potrebne radnje kako bi se poništilo rješenje Federalnog ministarstva zdravstva, te donijela nova odluka kojom se odobrava zahtjev žaliteljki za nastavak obavljanja postupka biomedicinski potpomognute oplodnje nakon smrti supruga, a radi zaštite osnovnih ljudskih prava propisanih Evropskom konvencijom i Ustava BiH ili da odmah preduzme sve neophodne aktivnosti kako bi se donijela odluka kojom se žaliteljki, odnosno zdravstvenoj ustanovi ovlašćenoj za pohranjivanje daje saglasnost za transfer biomedicinskog materijala u Srbiju radi obavljanja postupka biomedicinski potpomognute oplodnje – navodi se u godišnjem izvještaju Ombudsmana BiH.

Preporuka Ombudsmana ipak nije realizovana, o čemu je obaviještena Vlada FBiH.

Ova institucija zaprimila je lani 79 žalbi iz oblasti zdravstvene zaštite.

Analizom je utvrđeno da se žalbe uglavnom odnose na nemogućnost ostvarivanja zdravstvene zaštite zbog neuplaćivanja doprinosa za zdravstveno osiguranje od strane poslodavaca, pogrešnog načina obračuna stope doprinosa za zdravstveno osiguranje, teškoće u ostvarivanju prava na refundaciju troškova pruženih zdravstvenih usluga, nemogućnost pristupa određenim ljekarskim uslugama radi usloženih okolnosti prouzrokovanih pandemijom kovid-19, probleme pri ostvarivanju prava na pružanje hitne medicinske pomoći, probleme u ostvarivanju prava u svezi s reproduktivnim zdravljem, primjedbe u vezi s vakcinacijom protiv kovid-19 i drugo.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79