Zenica ostala bez poznatog učenjaka: Preminuo ugledni Mahmut ef. Karalić

Nakon teške bolesti u Zenici je u večernjim satima preminuo Mahmut ef. Karalić, učenjak koji je ostvario nezabilježen poduhvat prevedivši šest kanonskih zbirki hadisa.

Vijest o smrti Mahmut ef. Karalića objavljena je na njegovoj službenoj Facebook stranici, a te informacije uskoro su potvrdili i drugi, među njima i muftija zenički Mevludin ef. Dizdarević koji je kazao da je “smrt alima smrt svijeta”.

“Ulema nastavlja živjeti kroz svoje knjige i učenike koje je podučavao. Da se mom profesoru Mahmut ef. Karaliću Allah smiluje i u džennet ga uvede. Čast mi je bila biti njegovim učenikom”, poručio je Dizdarević.

Mahmut ef. Karalić rođen je 1950. godine u mjestu Radinovići kod Zenice. Svoj život je posvetio hadisu i izučavanju života poslanika Muhammeda, a diplomirao je 1980. godine na Fakultetu hadisa i hadiski znanosti.

Za 19 godina uradio je prijevod El-Kutubu-s-sitteh koje sadrže ukupno 32.401 hadis što su u konačnici desetine hiljada stranica prevoda. Bio je pripadnik Armije RBiH, dobitnik najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan”, a posljednje godine života je proveo prevodeći hadiske zbirke.

Ovaj izuzetno cijenjeni Zeničanin s akademikom Esadom Durakovićem dobitnik je i međunarodne nagrade za prijevod i međunarodno razumijevanje “Sheikh Hamad” u kategoriji za dostignuće u prijevodu koje dodjeljuje Katar, a Zeničko-dobojski kanton je povodom 29. augusta, Dana Zeničko-dobojskog kantona, prof. Mahmut ef. Karaliću dodijelio Plaketu za izuzetan dobrinos promociji Zeničko-dobojskog kantona u oblasti nauke.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79