Zenicatrans na koljenima, vozači bez plaća, a građani bi mogli ostati bez prijevoza

Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine jučer je blokirala račun Javnog prijevozničkog preduzeća “Zenicatrans” čime je onemogućena isplata plaća radnicima zbog čega je jučer u blokadi bila autobuska stanica, autobusi, a najavljen je i generalni štrajk.

Preduzeću koje su godinama vodili, prema riječima čelnika sindikata, nekompetentni kadrovi koji su dozvoli dug od 12 miliona KM, jučer je blokiran račun.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović jučer nije bio s radnicima, zbog poslovnih obaveza se nalazi u Njemačkoj, ali je kazao da je dug, koji je prije dvije godine iznosio 12 miliona KM, smanjen na 7,5 miliona KM, a da se poreznoj duguje 3,7 miliona KM.”Ukupan dug preduzeća u protekle dvije godine, s 12 miliona KM smanjen je na 7,5 miliona KM. Dug JKP ‘Zenicatrans – prevoz putnika’ d.d. Zenica samo prema Poreznoj upravi FBiH na početku 2017. godine sa kamatama je iznosio 7 miliona KM, a sada je 3,7 miliona KM”, istakao je Kasumović te dodao da je nagomilavanje dugovanja rezultat ranijih uprava.

Kako su ranije Gradsko vijeće i Gradska uprava usvajali izvještaje preduzeća koje je nagomilavalo dugovanja nikom nije jasno, kao ni to zbog čega su članovi Sindikata šutjeli sve do nedavno kada su problemi počeli izlaziti na površinu.”Da je to sve znala i bivša Gradska uprava i Gradsko vijeće valjda je svima u Zenici i šire jasno, obzirom da su mimo svakog zakona i razuma, bivši gradski vijećnici i uprava, usvajali izvještaje menadžmenta iako su oni godinama prikazivali upravo milionske gubitke”, izjavio je Kasumović te dodao:”Bezbroj puta sam u proteklom periodu izjavio, što i sada ponavljam, da je u JKP ‘Zenicatrans – prevoz putnika’ u proteklih 20 godina učinjen kriminal i da ovo preduzeće, nažalost, može biti školski primjer krađe i izvlačenja novca od strane uprave i vlasti, u ovom slučaju, one koja je u Zenici bila do oktobra 2016. godine.

“Predstavnici Sindikata Zenicatransa su kazali da Porezna uprava ne dozvoljava isplate plaća i topih obroka čija se sredstva već nalaze na računima banaka, a jučerašnja obustava rada i blokada autobuske stanice je samo upozorenje. Zatražili su i od Porezne uprave FBiH i Gradske uprave Zenice da procesuira sve odgovorne, od ranijih uprava pa i radnika ako su bili krivi.Na potezu su Gradska uprava i Vlada Zeničko-dobojskog kantona, a ukoliko se ništa ne uradi po ovom pitanju, radnici će održati i generalni štrajk. Kasumović je već jučer naglasio da će učiniti sve da radnici dobiju svoje plaće.

“Neću dozvoliti da ispaštaju radnici i njihove porodice. Kako sam bez marke novog zaduženja grada, riješio neke od infrastrukturnih problema, dat ću sve od sebe da po povratku u Zenicu pomognem da se prevaziđe i ovo, nikada teže stanje u JKP ‘Zenicatrans – prevoz putnika’ d.d. Zenica”, zaključio je prvi čovjek Zenice.Iako je očigledno da se dug smanjuje iz dana u dan i da bi za ovo preduzeće nakon izvjesnog vremena trebalo doći bolje vrijeme, potez Porezne uprave FBiH šokirao je mnoge, pa tako i Kantonalni odbor SDP-a u ZDK koji ih je pitao da li treniraju strogoću samo u Zenici?

“Ovim putem pitamo čelnike Porezne uprave FBiH da li ‘treniraju strogoću’ samo u Zenici ili su još nekom javnom preduzeću u BiH blokirali račun? Građane Zenice ne smijemo dovesti u situaciju da nemaju organiziran gradski prevoz”, stoji u saopćenju SDP-a.Radnici i učenici jučer su ostali bez svog prijevoza, a do kada će ovakvo stanje biti u ovom preduzeću ovisi od Gradske uprave Zenica i Vlade ZDK prenosi Klix.

 

 

 

Radnici preduzeća “Zenicatrans” blokirali autobusku stanicu

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79