Zenička bolnica na ivici popunjenosti kapaciteta s kiseoničkom podrškom

Kantonalna bolnica u Zenici u zadnja tri dana skoro u svakom trenutku ima popunjeno svih 150 bolesničkih postelja do kojih postoji dovod kiseonika za Covid-pozitivne pacijente – kazao je u izjavi za Fenu pomoćnik direktora te ustanove Kasim Spahić.

Ističe da je situcija jako teška te da trenutno imaju 140 pacijenata koji zahtijevaju kiseoničku podršku, ali očekuju da će već u toku dana imati 10-ak novih prijema i ponovo popunjene sve kapacitete.

Direktor KBZ-a Rasim Skomorac kaže da, zasad, uspijevaju pružiti kiseoničku podršku svim pacijentima kojima je u procesu liječenja potreban kisik.

-Prije pandemije trošili smo 300 litara kiseonika dnevno, a sada je dnevna potrošnja oko 4.000 litara. Situacija s nabavkom kisika ista je u svim bolnicama koje liječe Covid-pacijente pa se svakog trenutka može desiti problem sa snabdijevanjem. Mi imamo zaključen sporazum s Messerom, našim dobavljačem, po kojem su nam obavezni isporučivati količine kisika koje su nam potrebne i nije do bolnice. Pitanje je da li dobavljač, zbog velike potražnje, može isporučiti potrebne količine. Nadam se da će snabdijevanje biti kao i dosad – kaže Skomorac.

Zenička bolnica, podsjeća on, ima rezervisanih 260 bolesničkih postelja za Covid-pozitivne pacijente, ali njihovi ljudski i tehnički kapaciteti ne mogu podnijeti toliko pacijenata.

-Intenzivni odjel za Covid pacijente stalno je pun, a trenutno imamo šest pacijenata na invanzivnoj te šest na neinvazivnoj podršci. Danas imamo sjednicu Kriznog štaba Zeničko-dobojskog kantona i zbog popunjenosti naših kapaciteta, razgovarat će se o slanju najtežih pacijenata na Univerzitetski klinički centar u Tuzli – najavljuje Skomorac.

Upravo zbog nedostatka kadra, kaže, uopće se i ne razmišlja o ponovnom aktiviranju depadansa Stacionar, u kojem za liječenje infekcija izazvanih Covidom-19 imaju “konzervirane“ prostorije sa 40 kreveta.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79