Zenička hitna pomoć dnevno tretira 70-ak pacijenata sa stomačnim tegobama

Služba hitne medicinske pomoći (SHMP) Doma zdravlja Zenica unazad mjesec dana dnevno tretira i oko 70 pacijenata sa stomačnim tegobama – potvrdio je Feni Ahmed Avad, ljekar zeničke SHMP-a.

Napominje kako su u zadnje vrijeme “primijetili veliki broj pacijenata koji se javljaju zbog stomačnih tegoba”.

– Možemo reći da se radi o nekoj vrsti epidemije uzrokovanom stomačnim virusom. Simptomi koji se javljaju su povraćanje i proliv, a najviše se javljau kod djece uzrasta između dvije i 10 godina – ističe Avad.

On smatra kako su uzroci tih problema voda ili hrana, odnosno neadekvatno čuvanje hrane na visokim temperaturama, a kakve zadnjih dana vladaju i u tom gradu. Zato bi, kaže, mliječne proizvode, jaja, ribu… isključivo trebalo čuvati u frižiderima te na temperaturama između 0 i četiri stepena Celzijusa.

– Već unazad mjesec dana primjetili smo da se pacijenti javljaju sa simptomima dijareje i povraćanja, a trenutno nam se dnevno javlja 70-ak pacijenata sa takvim simptomima. Nadam se da će u narednom periodu građani malo više voditi računa te na propisan način čuvati hranu, a kako ne bi došlo do povećanja broja zaraženih – upozorava Avad.

Toliki priliv pacijenata samo zbog stomačnih problema, podvlači, prouzrokuje im velike gužve, jer im se takvi pacijenti javljaju, uglavnom, u noćnim satima.

Većinu pacijenata, napominje, tretiraju infuzionom terapijom, injekcijama ili eventualno tabletama te ih upute da se jave u svoje ambulante porodične medicine kako bi uradili kontrolni pregled i nalaze. Za sada, kaže, u svojoj smjeni nije imao težih slučajeva sa stomačnom-virusnom infekcijom, zbog čega bi takvog pacijenta morao uputiti na bolnički tretman.

Pomoćnik Kantonalne bolnice Zenica (KBZ) Kasim Spahić potvrdio je kako Odjel za infektivne i zarazne bolesti KBZ-a nema povećan priliv takvih pacijenata.

– Na tretmanu imamo nekoliko pacijenata sa stomačnim tegobama, ali situacija je uobičajena za ovaj period godine. Ne dešava se ništa posebno i neuobičajeno – kaže Spahić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79