Zenički rudari još u jami, ispod zemlje 17 komorata, neće izaći dok se ne ispune zahtjevi

Rudari druge smjene jame “Stranjani” Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica još nikada nisu izašli iz jame.

Podsjetimo, rudari “Stranjana” obustavili su rad u znak protesta zbog nedostatka dovoljnog broja radnika. Tako su najprije rudari prve smjene odbili sići u jamu, a potom je druga smjena sišla u jamu, međutim, odbili su da rade.

Oni su poručili da neće izaći iz jame sve dok se ne ispuni njihov zahtjev, a to je “vraćanje” deset kopača koji su preraspodijeljeni u jamu Raspotočje.

U jami se trenutno nalazi 17 rudara, dok se u krugu jame nalaze prva i treća smjena.

Naime, sporno je što su Stranjani prošli mjesec dali proizvodnju od 7.600 tona uglja, sa brigadom koja je brojala od devet do 13 ljudi. Sada rade pripremu za nove pogone, međutim, nemaju ljudi.

Do sada je iz jame Raspotočje vraćeno 20 ljudi, a preostalo je da se vrati još njih deset, kako bi radili u punom kapacitetu. Zbog nedostatka ljudi, ali i povećanog tempa rada, rudari idu na bolovanja jer ne mogu izdržati ogroman priliv posla.

Zenički rudari jučer su zatražili da se vrati deset kopača, međutim, naišli su na negativan odgovor, nakon čega su odlučili na ovaj način primorati Upravu da im vrate radnike prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79