Zenički rudari obustavili rad: Radnički neposluh zbog blokade računa

Rudari koji su jutros u prvoj smjeni trebali sići u jamu i obavljati redovne zadatke, to nisu uradili zbog blokade računa i neisplaćenog toplog obroka.

Pred Upravnom zgradom Rudnika mrkog uglja Zenica zbog epidemioloških mjera nema rudara, ali nema ih ni u jamama te nije poznato kada će se vratiti i nastaviti s radom.

U razgovoru za Klix predstavnik rudara u Staroj jami Elvedin Alić je kazao kako su urgirali prema Elektroprivredi i nadležnima, ali da deset dana nisu dobili nikakav odgovor.

“Mi smo se jutros prije prve smjene okupili nakon čega smo zbog koroanvirusa ljude poslali kući. Od danas je aktivan radnički neposluh, a sve zbog blokade računa. Mjesec dana radimo pod blokadom, nemamo ni repromaterijal, a našim predstavnicima u RMU Zenica su svezane ruke – kazao je Alić te dodao:

“U zadnjih 10 dana uputili smo desetak dopisa, niko ništa nije odgovorio. Do kad ćemo ovako, vidjet ćemo.

Računi rudnika u Zenici i Brezi u januru su bili deblokirani nakon uplate bruto plaća za decembar, a nakon što je novac uplaćen na račune rudara, glavni račun RMU Zenica ponovo je bio blokiran od Porezne uprave Federacije BiH kojoj rudnik u Zenici duguje blizu 5 miliona KM poreza.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79