Zeničko-dobojski kanton primoran na posuđivanje testova za koronavirus

Epidemiološka situacija u Zeničko-dobojskom kantonu je pogoršana, a dodatni problem predstavlja nabavka PCR testova zbog čega su u ovom kantonu primorani posuđivati testove od drugih kantona i kliničkih centara.

Ministar zdravstva ZDK Adnan Jupić je kazao da epidemiološka situacija nije nimalo povoljna s obzirom na povećan broj zaraženih koronavirusom, te da zdravstveni sistem uz povećan napor ljekara izlazi na kraj s aktuelnom situacijom.

“Jedna od tema našeg kriznog štaba bila je i praćenje rada škola i pri stavu smo da je broj oboljelih učenika mali, posebno u osnovnim i srednjim školama, što znači da su škole dobro organizovane i da dobro prate smjernice Instituta za zdravlje i sigurnost hrane. Krizni štab će nastaviti pratiti situaciju na terenu i ako dođe do pogoršanja, neće biti sistemskih rješenja, već ćemo svaku školu pratiti posebno i donositi takve odluke”, izjavio je Jupić.

Dodao je kako ih problem nabavke PCR testova na tržištu prati još od marta iako imaju osigurana novčana sredstva, zbog čega su primorani posuđivati od susjednih kantona s obzirom na povećan broj oboljelih, ali i testiranih pacijenata.

“Nabavka PCR testova je problem koji nas prati od marta, i u par navrata smo bili u sličnoj situaciji. Pokrenute su procedure za nabavku dodatne količine testove za što imamo osigurana finansijska sredstva, ali sve te procedure duže traju i nadamo se da ćemo ih što ranije dobiti. Iskoristili smo naše kontakte, tražili smo posudbu testova od SBK i kliničkih centara Mostar, Sarajevo, Tuzla i Banja Luka i nadam se da ćemo to riješiti kao i do sada”, dodao je Jupić.

Istakao je kako je broj testova u bolnicama dovoljan za narednih 6-7 dana. Međutim manja brojka je na raspolaganju Covid ambulantama koje će, kako saznajemo, još danas vršiti testiranje na koronavirus, do nabavke novih testova.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79