Zenicom odjekuje: “Ne damo Čelik!”, a za subotu najavljeni masovni protesti

Navijači Čelika, popularni Robijaši, u velikom broju su večeras izašli na ulice u centru grada kako bi proslavili rođendan svog najdražeg kluba.

Ponos Zenice osnovan je 16. juna prije 76 godina i na ovaj dan, već tradicionalno, navijači i simpatizeri Čelika na poseban način obilježavaju njegov rođendan.

Tokom svoje historije Čelik je u nekoliko navrata nastupao u evropskim UEFA takmičenjima. Prvi put je to bilo u sezoni 1970/1971, kada je u svojoj debitantskoj sezoni došao do titule pobjednika pobjedom u finalu protiv austrijskog Salzburga. Sezonu poslije (1971/1972), Čelik je odbranio titulu pobjedom u finalu protiv slavne Fiorentine.

Takođe je igrao finale i u sezoni 1972/73, ali su tada poraženi. U Srednjeevropskom Kupu Čelik je igrao i u sezonama 1974/75 I 1979/1980. , kada je ovaj kup dobio i naziv Intertoto kup.

Ratne 1994. godine je Čelik osvajao prvenstvo BiH, zatim u sezonama 1995/96 i 96/97. Kup je osvajao dva puta, no bez trofeja je u novijoj historiji bh. fudbala, konkretno u Premijer ligi.

S obzirom na brojne probleme i velika dugovanja, Čelik je danas smješten u kantonalnu ligu, te će korak po korak tražiti povratak u Premier ligu, gdje realno i pripada s obzirom na reputaciju, tradiciju i svoju prošlost.

U međuvremenu, navijači Čelika dok slave rođendan svog najdražeg kluba, poručuju: “Ne damo Čelik”, a ta poruka je prije svih upućena Gradskoj upravi i gradonačelniku Fuadu Kasumoviću.

U subotu se očekuju mirni protesti u gradu, a sve kako bi se spasio Čelik. Prema najavama, vjeruje se da će nekoliko hiljada čelikovaca izaći na ove proteste.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79