Ženu (63) iz Dubrovika haker prevario za više miliona. Mislila je da ulaže novac u kriptovalute

Potrebno je biti sumnjičav prema svim ponudama koje nude nerealno visoke prinose u vrlo kratkom razdoblju – to je prvi i najočigledniji znak da se radi o prijevarnim namjerama.

PU dubrovačko-neretvanska zaprimila je prijavu 63-godišnjakinje s područja koja je u prijavi navela da je krajem 2019. godine zaprimila telefonski poziv nepoznate osoba koja se predstavila kao investicijski broker nudeći priliku za brzu zaradu ulaganjem u kriptovalute.

Oštećena mu je dozvolila pristup svom računalu nakon čega je on na njeno ime otvorio korisničke račune na raznim platformama, bez da joj je dao podatke o platformama i pristupnim šiframa. Potom joj je davao upute kako putem svoje banke izvršiti uplatu u korist otvorenih računa, piše Večernji list.

Na opisani način uspio je navesti oštećenu na ukupno 38 transakcija kojima je ona uplatama na platforme za trgovanje kriptovalutama uplatila višemilionski novčani iznos koji je počinitelj koristio za kupnju drugih kriptovaluta koje prebacivao na druge digitalne novčanike kako bi sakrio tok novca.

Služba kriminalističke policije ove Policijske uprave vezano za navedeno krivično djelo prijevare provodi kriminalističko istraživanje u sklopu kojeg je ostvarena i međunarodna policijska suradnja.

“Ovim putem želimo građane upzoriti da je samo ulaganje u kriptovalute rizično, tu postoji izgledna opasnost da ćete naići na počinitelje koji će vas pokušati prevariti ili ćete postati žrtve hakerskog napada. Stoga budite sumnjičavi, dobro se informirajte i potražite nepristrani financijski savjet prije nego što nekom date ili uložite novac”, kažu iz dubrovačke policije.

Potrebno je biti sumnjičav prema svim ponudama koje nude nerealno visoke prinose u vrlo kratkom razdoblju – to je prvi i najočigledniji znak da se radi o prijevarnim namjerama.

“Tokom komunikacije nikome ne bi smjeli dostavljati povjerljive osobne podatke, fotografije osobnih isprava, bankovnih kartica, ni slati jednokratne zaporke aplikacija internetskog bankarstva ni druge podatke vezane za autorizaciju bankovnih transakcija”, dodaju iz policije.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79