Žestoka rasprava u Skupštini KS zbog dodjele novca sarajevskom portalu: Vi, ko biva, niste znali kome dajete pare?

Online 25. Radna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo nastavljena je danas. Govorilo se, između ostalog i o uplati sredstava iz budžeta KS web portalu “Sarajevska sehara”.

Na sjednici su se sukobili zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) i Naroda i pravde (NiP), tačnije Jasmina Biščević-Tokić i Mahir Dević s jedne te Elmedin Konaković s druge strane.

Biščević-Tokić je rekla da je nedopustivo bilo izdvojiti novac “bošnjačkih poreskih obveznika” za finansiranje medija na kojem se vrijeđaju majke Srebrenice tako što se implicira da su nepismene te da je Srebrenica prodata.

Uključio se i Mahir Dević koji je kazao kako je njegova stranačka kolegica odlično argumentirala iz razloga što je bilo dosta replika na njen govor, ali je dodao i to kako je nekadašnja šestorka znala za sporna pisanja navedenog portala koja su bila, prema njegovim riječima, politički organizirana, prenosi Avaz.

On je direktno prozvao Konakovića kazavši kako “NiP ko biva nije znao kome ide novac”, na što je lider NiP-a odgovorio da Dević ovim tvrdnjama optužuje i UNDP-a koji je direktno bio uključen u proces dodjele sredstva.

– Nedopustivo je da to nazivate bošnjačkim novcem. To je politika Dragana Čovića i Milorada Dodika i u tome uživate. Vi jedni druge branite. Imate Novalića i Sarajlića. Ona nije dobro pripremila tačku. Notorna je laž, ljigavo je, tvrditi da je neko znao za takva pisanja i da je bilo politički organizirano. Sramotno je to što NiP optužujte za finansiranje takvih pisanja – istakao je Konaković.

Aljoša Čampara, zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo, izjavio je da dugo poznaje Harisa Bašića i da je nemoguće da je novac dodijelio po političkoj liniji ili da je htio uvrijediti žrtve Srebrenice.

Igoru Stojanoviću, zastupniku SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo, zasmetalo je politikanstvo pod krinkom ugroženosti bošnjačkih interesa i bošnjačkog novca.

– Nemojte da uvodite termine poput bošnjačkog novca. Ja nisam Bošnjak, a plaćam porez. Pokušavate da nas podijelite ovim pričama – kazao je Stojanović.
Damir Nikšić, samostalni zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, naveo je da misli da je malo pretjerano da se tvrdi da je novinar ili autor generalizirao čitav narod.

– Volio bih da ne politiziramo te stvari. Slažem je da je tekst neukusan, može se čak tretirati i nazvati govorom mržnje. Nemam konkretan dokaz i navod da je neko govorio čitavom narodu i svim majkama Srebrenice. Koliko sam shvatio radi se o pisanju o jednoj osobi – kazao je Nikšić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79