Žestoka svađa između SNSD-a i SDS-a: Ko je bio uz zločinca Karadžića kad je bilo “najteže”

Žestoka svađa između SNSD-a i SDS-a: Ko je bio uz zločinca Karadžića kad je bilo “najteže”


Radovan Kovačević, delegat u Domu naroda Parlamenta BiH i portparol Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), iznio je svoje mišljenje u vezi sa nedavnom kontroverzom između SNSD-a i Srpske demokratske stranke (SDS). Ova izjava dolazi kao reakcija na nesuglasice oko podrške Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske (RS), koje su izazvale napetosti između stranaka.

Kovačević je istakao da su poruke iz SDS-a, u kojima se tvrdi da Dodik nije simbol RS-a te da ga stoga neće podržati, banalne i patetične. On je podsjetio da je Dodik izabran za predsjednika voljom naroda i građana Republike Srpske. Kovačević je dalje naglasio da Ustav RS-a jasno definiše da predsjednik Republike Srpske predstavlja i izražava njeno državno jedinstvo.

Kovačević je u svom obraćanju naglasio da je svaki napad na predsjednika RS-a zapravo napad na cijelu Republiku Srpsku i njene građane. Osvrnuo se na nedavno podizanje sramne optužnice protiv Dodika, koja je uslijedila zbog njegovih postupaka koji su, kako tvrdi Kovačević, bili u skladu s njegovom ustavnom obavezom.

Ovo nije prvi put da su između SNSD-a i SDS-a izbile napetosti u vezi podrške Dodiku. Predsjednik SDS-a, Milan Miličević, nedavno je izjavio da SDS neće podržati Dodika i da je njihov stav nacionalno odgovoran. Miličević je istakao da bi Dodik trebao provoditi zakone koji štite interese RS-a, a ne samo ih podržavati.

Kovačićević se oglasio nakon svog stranačkog šefa Milorada Dodika koji je osuo paljubu na Milana Miličevića, predsjednika SDS-a koji je poručio da ova stranka neće podržati Dodika.

– Stav SDS-a je nacionalno odgovoran i jasan – podržali smo zakone koje štite interese Republike Srpske i predsjednik RS-a treba da provede te odluke, a ne provodi ih – rekao je Miličević za RTRS, komentarišući podizanje optužnice Tužilaštva BiH protiv entitetskog predsjednika.

Dodik je uzvratio da se u jednom slaže sa predsjednikom SDS-a, a to je da “Milorad Dodik nije Republika Srpska”.

– Samo bih ga pitao zašto se prema RS-u ponašaju kao prema Miloradu Dodiku? Što se mene lično tiče, nisam tražio niti očekivao podršku SDS-a ili Milana Miličevića, jer zašto bi podržavali Milorada Dodika kada su isprali od svih svojih dosadašnjih predsjednika do Mladena Bosića, koji je SDS praktično napravio probosanski stranke – naglasio je Dodik za Srnu.

Osim Kovačevića, u odbranu Dodika a protiv SDS-a ustali su i entiteski premijer Radovan Višković, te državni ministri za sigurnost i vanjsku i ekonomsku trgovinu, Nenad Nešić i Staša Košarac.

Kovačević je na društvenim mrežama podijelio i kratki video Dodikovog svjedočenja u Haškom tribunalu kao svjedoka odbrane osuđenog ratnog zločinca i prvog predsjednika SDS-a Radovana Karadžića.

Dodik, na Karadžićevo pitanje je li SDS rukovodila zločinima, odgovara da SDS nije rukovodila zločinima i da je SDS bila vladajuća politička partija.

U nastavku svjedočenja Dodik je negirao umiješanost Karadžića u rukovođenju zločinima u Bosni i Hercegovini.

– Pod punom odgovornošću ovdje, pod zakletvom, mogu da kažem da na svim sastancima i susretima sa Karadžićem, a njih je najčešće bilo na skupštinskim zasjedanjima u toku rata, nikada nisam čuo zahtjev ili traženje od bilo koga da počini bilo kakav zločin – naglasio je Dodik u svjedočenju u odbrani Karadžića.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija