Žigić MUP KS: “Ne oduzimamo samo golfove 2 ili neka lošija vozila: Oduzeti su i Passat, Volvo, Mercedes

U policijskim saopštenjima za javnost od prošle, a pogotovo ove godine, primijetno je da službenici MUP-a veoma često oduzimaju automobile od vlasnika koji su višestruki prekršioci pravila bezbjednosti u saobraćaju.

”Privremeno oduzimanje motornih vozila vrši se od višestrukih povratnika koji čine najteže prekršaje iz oblasti bezbjednost saobraćaja, a prema kojima nije postignuta svrha kažnjavanja izricanjem novčane kazne, zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom i kaznenih bodova,” kažu u MUP RS.

Naglašavaju da se podaci iz Registra novčanih kazni prekršajne evidencije koriste da se utvrdi da li je riječ o povratniku u činjenju najtežih prekršaja iz oblasti bezbjednost saobraćaja, te da dug u navedenoj evidenciji ne predstavlja osnov za privremeno oduzimanje motornih vozila, već kao dokaz da je u pitanju višestruki povratnik.

“Višestruki povratnik u činjenju prekršaja iz oblasti bezbjednost saobraćaja je i lice koje nema registrovan dug, ali koji je u navedenoj evidenciji registrovan kao počinilac najtežih prekršaja,” objašnjeno je po kojem osnovu se automobil oduzima.

Policija oduzela VW turana od 29-godišnjeg mladića: “Zaradio 28.000 KM kazni”

Neki vozači jednostavno odluče da ne plaćaju kazne, kaže Jovica Žigić, načelnik Sektora policije PU Doboj, a za volanom su pijani i drogirani.

“Znači, on nema vozačku dozvolu, pijan vozi neregistrovano vozilo, prekoračuje brzinu, prolazi kroz crveno svjetlo. Ako uzmemo sve te prekršaje, ako se to akumulira, onda je lako doći do zaključka kako je došao do kazne od 28.000. To nije zato što je Brod neko neuralgično područje, nego pojačanom kontrolom vezano i za migrante, i po bezbjednost saobraćaja – samo u posljednjih sedam dana u Brodu su oduzeta tri vozila od tih povratnika u prekršajima u saobraćaju.

Nisu golfovi 2 ili neka lošija vozila: oduzeti su pasat, volvo, mercedes, tako da počinju i ovi sa malo, uslovno rečeno, boljim i skupljim vozilima da nam uskoče u redovnu kontrolu”, naveo je Žigić.

Oduzeti automobil je ukupno 16. od početka ove godine. Bez njih su ostali vozači koji su jezdili drumovima u nadležnosti Policijske uprave Doboj, a koji izbjegavaju plaćanje kazni za saobraćajne prekršaje i ukupno duguju 86.418 KM.

“Tamo gdje kao sredstvo izvršenja prekršaja imamo putničko motorno vozilo prilikom ročišta na sudu mi insistiramo od suda da se izvrši trajno oduzimanje vozila. Procedura je takva da se ono oduzme i onda se daje na raspolaganje Agenciji za upravljanje oduzetom imovinom. Kod nas, kada se radi o nekim većim dugovima i neplaćanju novčanih kazni, mi uvijek idemo prema Poreskoj upravi sa dopisima za prinudnu naplatu i idemo na pretvaranje novčane u kaznu zatvora.

Ovo su stvarno ogromni dugovi i nas iznenadi kada ih zaustavimo – ljudi normalno voze i ponašaju se kao da je dug nula”, izjavio je Slobodan Radinković, načelnik Policijske uprave Doboj.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79