Zijad Nišić iz SBiH je novi gradonačelnik Brčkog

Skupština Brčko distrikta smjenila je Eseda Kadrića (SDA), gradonačelnika distrikta Brčko i na njegovo mjesto imenovala Zijada Nišića iz Stranke za BiH.

Ovim odlukama, većina u Skupštini Brčko distrikta, SDA je poslana u opoziciju, a pored Kadrića, bez funkcije će ostati i ostali funkcioneri SDA kao što su Amir Softić, šef kabineta gradonačelnika, zatim savjetnik gradonačelnika Admira Ramić, te Edin Zaimović, šef odjeljenja za prostorno planiranje.

Kadrić je sa mjesta gradonačelnika razrješen sa 20 glasova za, šest protiv dok su tri bila suzdržana, a zahtjev za njegovom smjenom podnijela je grupa od sedam bošnjačkih poslanika iz SBB-a, SBiH, SDP-a i NiP-a.

Obrazloženje za smjenu je da distrikt nije na stepenu razvoja na kojem bi trebao biti, mada je suština u tome da nakon što je SDA otišla u opoziciju na nivou BiH i vjerovatno FBiH, da je na višem nivou odlučeno da ta stranka treba biti opozicija i u distriktu Brčko.

“Distrikt Brčko nosi posebnu važnost za Bosnu i Hercegovinu iz više razloga jer ne pripada nijednom entitetu, jer je istinski multietnički grad, a sa ekonomskog i komunkacijakog aspekta naša jedina međunarodna luka koja je u funkciji. Sve to daje Brčkom odličan strateški položaj za snažan ekonomski rast i prosperitet svih njegovih građana. Siguran sam da je dr. Nišić najbolji izbor da na efikasan način iskoristi sve prednosti Brčkog i kreira bolje životno okruženje za njegove građane. Vjerujem da će na tom putu imati i snažnu podršku supervizora za Brčko, čija uloga je značajna zbog komunikacije i saradnje sa međunarodnom zajednicom”, napisao je lider SBiH Semir Efendić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79