Zimska služba spremna za prvi snijeg, a u hodu će rješavati probleme

Zavični početak rada Zimske službe u Kantonu Sarajevo počinje 15. novembra, a u KJKP Rad počeli su pripreme, ali već imaju nekoliko problema koje trebaju riješiti, ako ih prije toga ne iznenadi prvi snijeg.

Mirsad Hošić, vršilac dužnosti direktora Rada, ističe da još nisu potpisani ugovori o čišćenju ulica četiri općine Grada Sarajeva. S obzirom na to da je prethodna zima bila relativno blaga, Rad je 2019. godine nabavio značajne količine posipnog materijala i skladišni prostori su trenutno puni. Ugovor za nove isporuke još nije zaključen. Ako bude potrebe za angažiranje sezonskih radnika, to će biti problem, a evo i zbog čega, pojašnjava Hošić:

– Naše poslovanje i pripreme za početak rada Zimske službe značajno su otežane zaključkom Skupštine Kantona Sarajevo o moratoriju na imenovanja upravljačkih organa javnih preduzeća čime je blokirano i imenovanje Nadzornog odbora KJKP Rada Sarajevo. Bez Nadzornog odbora nismo u mogućnosti na zakonit način provesti postupke dodatnih javnih nabavki goriva i usluga, periodičnih pregleda i registracije vozila do kraja godine, te od Skupštine Kantona Sarajevo očekujemo skoro povlačenje spornog zaključka – nada se Hošić.

U okviru zimskog održavanja u Kantonu Sarajevo, Rad svake godine planira i realizuje aktivnosti koji se odnose na zimsko održavanje trotoara, stepeništa, mostova i drugih javnih površina koje koriste pješaci, a predviđenih godišnjim Programom zajedničke komunalne potrošnje koji odobrava Vlada Kantona Sarajevo.

Nabavljene su dovoljne količine kalcijev hlorida. To je sirovina koja se koristi u tzv. “mokrom postupku”, te sprečava nastanak poledice na temperaturama na minus 25°C. KJKP Rad je jedino preduzeće koje posjeduje sve potrebne mašine i vozila za kvalitetno održavanje saobraćajnica u Kantonu Sarajevo. Naš pogon održavanja obavlja završne aktivnosti na pripremi vozila kako bi do početka zimske sezone Zimska služba bila spremna u punom kapacitetu – zaključuje Hošić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79