Zineta Bogunić otvoreno: Evo zašto sam podnijela ostavku na funkciju ministrice obrazovanja!

Ostavka je uslijedila nakon što je ministrica jučer na sjednici Vlade KS povukla Odluku o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju

Zineta Bogunić podnijela je ostavku na funkciju ministrice za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, a u obrazloženju je kao razlog navela “nemogućnost da dužnost obavlja savjesno”.

Ministrica Bogunić je zamolila premijera Kantona Sarajevo Edina Fortu da u skladu s propisanom procedurom prihvati njenu ostavku i rješenje o razrješenju te da ih na potvrđivanje dostavi Skupštini Kantona Sarajevo.

Na tu poziciju Bogunić je postavljena kao nestranački kadar, ali iz kvote ministarstava koja su pripala političkoj stranci Narod i pravda.

– Poštovani premijeru,u skladu sa članom 12 Zakona o Vladi Kantona Sarajevo obavještavam Vas da podnosim ostavku na funkciju ministrice za obrazovanje,nauku i mlade Kantona Sarajevo. Molim Vas da prihvatite moju ostavku i rješenje o razrješenju,u skladu sa propisanom procedurom,dostavite na potvrđivanje Skupštini Kantona Sarajevo – navela je u zahtjevu za ostavku ministrica Bogunić.

Obrazložila je kako ostavku podnosi zbog nemogućnosti da dužnost ministrice za obrazovanje, nauku i mlade nastavi obavljati savjesno, uz dosljedno pridržavanje Ustava i zakona Bosne i Hercegovine, Federacije BiH i Kantona Sarajevo i u skladu sa položenom zakletvom.

– Moje čvrsto opredjeljenje da obavljajući povjerenu dužnost, u svakoj prilici štitim interese Bosne i Hercegovine, Federacije BiH i Kantona Sarajevo, uz nesebično zalaganje za zaštitu ljudskih prava i sloboda, bilo je i ostat će iznad svakog interesa. Kako ne postoje pretpostavke da povjerenu dužnost nastavim obavljati u skladu sa položenom zakletvom, čast i dostojanstvo me obavezuju da se povučem sa funkcije ministrice. Vama, kao i članovima Vlade Kantona Sarajevo, uz želju za dobrim zdravljem, izražavam zahvalanost na dosadašnjoj profesionalnoj saradnji i želim uspjeh u daljnjem radu – napisala je Bogunić.

Navela je da će njeno nesebično zalaganje za zaštitu ljudskih prava i sloboda biti iznad svakog partikularnog interesa.

Ostavka je uslijedila nakon što je ministrica jučer na sjednici Vlade KS povukla Odluku o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79