Živi u Beogradu: Branislav Gavrilović Brne optužen za zločine u Hadžićima i na Ilidži

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Branislava Gavrilovića zvanog Brne, rođenog 1964. godine u Sarajevu, nastanjen u Beogradu, državljanin Republike Srbije.

Optuženi se tereti da je, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu komandanta vojne formacije Brnetovi četnici, u sastavu 1. igmanske brigade VRS-Blažuj, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

Optuženi se tereti da je, početkom mjeseca decembra 1992. godine, prilikom napada na mjesto Otes, općina Ilidža, u kojem su sudjelovali i pripadnici formacije Brnetovi četnici, naredio da se civilno stanovništvo koje se sklonilo u jednoj garaži preda, a teško ranjenog Merzić Harisa, koji je kao student medicine radio kao ljekar u ambulanti u Otesu, kojeg su iznijeli iz garaže, u prisustvu optuženog, ranjenog i nepokretnog, pucanjem iz vatrenog oružja, na mjestu događaja usmrtio optuženom podređeni pripadnik navedene jedinice.

Nadalje, optuženi se tereti da je, na lokalitetu Golog brda na Igmanu, u ljeto 1993. godine, kada je zarobljeno više pripadnika Armije RBiH, među kojima i osobe srpske i hrvatske nacionalnosti, osobno i izravno, sudjelovao u zlostavljanju zarobljenika, osobno pucanjem iz vatrenog oružja, usmrtio jednog zarobljenika, dok su njemu podređeni pripadnici jedinice, po njegovom naređenju, ubili dvojicu zarobljenika, te jednog zarobljenika nakon zlostavljanja odveli u zatočenje u zatočenički objekat u mjestu Kula.

Optuženi se tereti da je naredio i podstrekavao počinjenje ubistava prema civilnim osobama, te kršeći pravila međunarodnog prava prema ratnim zarobljenicima učinio namjerno nanošenje snažnog tjelesnog i duševnog bola i patnji, počinio i naredio počinjenje ubistva, čime je počinio krivično djelo- Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stavak 1. tačka c) i krivičlno djelo-Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz članka 175. tačka a) Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79