Živinice – grad u kojem su medicinski radnici i policajci naučili znakovni jezik

Živinice su grad u kojem se cijela zajednica odlučila okrenuti učenju znakovnog jezika kako bi omogućili lakšu komunikaciju sa gluhim i nagluhim osobama.

Predstavnicima Udruženja gluhih i nagluhih Grada Živinice realizirali su projekat edukacije sa zaposlenicima različitih javnih službi. Željeli su im približiti drugačije načine komunikacije, poručuju članovi i članice udruženja.

“Gluho lice, bez obzira koliko savršeno poznaje maternji jezik neće shvatiti usmenu poruku koja mu je upućena na neučinkovit način, obzirom da se ne može osloniti na čulo sluho. Oni govorne poruke primaju vizuelnim putem i u tom odnosu se rađa razgovor. Važno je da ne govorite ni prebrzo ni presporo, te da ne mijenjate brzinu vašeg govora. Također, važno je da ne pravite grimase na licu prilikom naglašavanja riječi u govoru. Uvijek je dobro da govorite u kratkim i jasnim rečenicama, izbjegavate strane riječi”, poručuje predsjednik Udruženja gluhih i nagluhih Grada Živinice Edis Adrović.

Adrović dalje objašnjava da ono na što se često ne obraća pažnja jeste način kako razgovaramo sa trećom osobom u prisustvu lica sa oštećenjem sluha.

“Čak i kad želite s drugim licem pričati o nekom problemu, uvijek je dobro objasniti zašto nakratko nekog isključujete iz razgovora, o čemu se radi i slično kako bi sve bilo jasnije”, rekao je.

Fondacija tuzlanske zajednice je pomogla Udruženje gluhih i nagluhih Grada Živinice da kroz svoje aktivnosti educira ljekare, policajce i zaposlenike gradskih službi.

Bitne upute koje su dobili polaznici edukacije su da osobe s oštećenjem sluha, gledaju pravo u oči, kako bi znao ili znala da govorite upravo njemu ili njoj, te da imaju strpljenja jer nisu svi sa oštećenjem sluha jednako dobri čitači sa usana, jednako kao što svi ljude ne govore razgovijetno.

Kada je riječ o znakovnom jeziku, onda kada znakove za slova pogledate nekoliko puta, dalje je samo pitanje vježbe kako bi vam korištenje istih postalo rutina. Većina znakova prati logične i prirodne asocijacije načina kako biste rukama pokazali oblik određenog slova.

“Kurs je već prošlo 30 zdravstvenih i 40 policijskih službenika, ali interesa uvijek ima. Zadovoljstvo je vidjeti koliko je zajednica spremna da uči i napravi iskorak, time pokazuju koliko im je stalo“, poručuje Vahid Fejzić, dopredsjednik Udruženja gluhih i nagluhih Grada Živinice.

Udruženje gluhih i nagluhih Grada Živinice ima već dugu tradiciju, te od 1997. okuplja preko 70 članova – gluhih i nagluhih lica živiničkog kraja, što govori o potrebi realizacije ovih aktivnosti kako bi i osobe sa oštećenjem sluha mogle dobiti kvalitetnije usluge administrativnih službenika.

“Udruženje je veoma aktivno a u proteklom periodu smo realizovali nabavu i podjelu tehničkih pomagala članovima udruženja, članovi su obilježili proslavu praznika, okupljamo se i radimo aktivnosti u vezi sa međunarodnim datumima vezanim za znakovni jezik. Organizovali smo tako recitacije pjesama i poezije na znakovnom jeziku, izvedbe predstava pantomime, uključujemo naše članstvo u sportske aktivnosti. Jednostavno, nastojimo biti dijelom svih važnih aktivnosti u Gradu Živinice i to je ovaj grad znao cijeniti kroz sve ljude koji su prošli naše edukacije – kako bismo napravili barem mali korak da se lakše razumijemo”, dodaje Fejzić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79