Život nakon koronavirusa: “Prvi put poslije rata sam se uplašila za vlastiti život”

“Jučer grupica nas koji smo prebolovali koronu konstatujemo kako jednostavno poslije nikako nismo skroz kao prije. Osjetiš gomilu nekih čudnih simptoma i ko zna šta slijedi….”, prokomentirala je televizijska novinarka i urednica Emela Burdžović – Slipčević.

Sa procentom nižim od 20 postoimuniziranih stanovnika, BiH posljednjih dana bilježi najvišu stopu smrtnosti na milion stanovnika u Evropi, dok je prema statistikama na drugom mjestu u svijetu. Prema podacima web stranice worldometers.info, BiH ima 3.180 smrtnih slučajeva na milion stanovnika u Evropi. Prate je Mađarska, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Bugarska.

Kćerkica i volja za životom su pobijedili

– Prvi put poslije rata sam se uplašila za vlastiti život. Osam dana i noći nisam imala ni minute sna. Kašalj, visoka temperatura, groznica koja neumoljivo trese, bolovi u cijelom tijelu i teška borba za kisik – prenosi za portal „Avaza“ svoja iskustva Zinaida Jamakosmanović.

Zinaida je oboljela od, tada aktuelnog, „britanskog soja“ COVID 19. Za nju je bila spremna uputnica za bolnicu jer je kisik značajno opao. Njena kćerkica i volja za životom pobijedili su i uspjela je u svom domu da se izbori sa Covidom.

Zinaida Jamakosmanović: Prvi put poslije rata sam se uplašila za vlastiti život

  • Zinaida Jamakosmanović: Prvi put poslije rata sam se uplašila za vlastiti život

– Ova bolest mi je isključila čula okusa i mirisa kao što se gasi svjetlo na prekidaču. To sam shvatila nakon što sam dva obroka u jednom danu posolila toliko da su mojim ukućanima bili nejestivi, a meni i dalje neslani. Istog dana izlapili su i mirisi. Posve. Za mjesec dana će godina otkako je sve počelo – govori Elvedina Klempić koja već godinu dana ne osjeti jutarnju kafu a cvijeće ne miriše kako bi trebalo.

Gubitak čula i okusa u potpunosti narušava kvalitet života. Teško je uopće zamisliti ovo stanje nekome ko ga nije doživio. Elvedina navodi da je hranu u početku razlikovala samo po čvrstoći i toploti.

Elvedina Klempić: Bila sam u situaciji da nisam osjetila miris benzina,  nakon prekida dovoda goriva

Elvedina Klempić: Bila sam u situaciji da nisam osjetila miris benzina, nakon prekida dovoda goriva

Foto: Avaz


– Mirisi su posebna priča. Prvo sam se suočila s anosmijom, koja predstavlja potpuni gubitak mirisa i koja je kod mene trajala osam mjeseci. Za to vrijeme samo jednom sam osjetila dva mirisa kao nekad: miris hljeba i limuna. Ova radost potrajala je samo jedan dan. Pokušavala sam „trenirati“ mirise eteričnim uljima, mirisati namirnice intenzivnog poput bijelog luka i kafe. I ništa. S vremena na vrijeme mi se javlja takozvani fantomski miris dima. Dok ja otvaram prozore u kući ili kancelariji, ljudi oko mene tvrde da je miris samo u mojoj glavi. Voljela bih se osloboditi toga – kaže Elvedina.

Osam mjeseci nakon zaraze ona se suočila s parosmijom, koja predstavlja iskrivljeni doživljaj mirisa. Ova tegoba ju je mogla koštati života.

Ahmed Kazaz: Nije jednostavno čekati da vidite jeste li nekom prenijeli bolest

  • Ahmed Kazaz: Nije jednostavno čekati da vidite jeste li nekom prenijeli bolest

– Bila sam u situaciji da nisam osjetila osjetila miris benzina u autu nakon prekida dovoda goriva. Da me saputnici nisu upozorili, da sam bila sama u autu, bojim se pomisliti šta bi bilo – dodaje.

Studija rađena u Banjoj Luci je ukazala da kod 40 posto pacijenata koji su preležali Covid dolazi do teškog oštećenja autonomnog nervnog sistema. Stručnjaci navode simptome kao što su su zamaranje, zaboravnost i slaba koncentracija, neurološki ispadi poput igranja mišića, vrtoglavice, gubitka svijesti. Javljaju se i napadi panike, anksioznost, depresija, česte i jake glavobolje.

– Narednih mjesec dana sam imala manje vrtoglavice i osjećaj zadihanosti nakon kraće fizičke aktivnosti. Na sreću to je sad iza mene – kaže Jamakosmanović.

Stručnjaci iz banjalučkog tima koji je istraživao posljedice Covid 19 preporučuju da se uradi „Tilt test“. Riječ je o savremenoj neurokardiološkoj dijagnostici.

Naši sagovornici su bili pacijenti u vrijeme kada vakcine nisu bile dostupne.

– Strpljivo sam čekala da vakcine stignu u BiH. Da sam znala koju vrstu strepnje ću morati preživjeti, otišla bih na kraj svijeta po vakcinu – kaže Zinaida Jamakosmanović.

Bojao sam se da ću drugim prenijeti bolest

Ahmed Kazaz, farmaceut iz Tešnja je također ubilježio Covid 19 u svoj zdravstveni karton. I dok je njegov tok bolesti prolazio bez većih problema, Kazaza je mučila mogućnost i odgovornost prenosa bolesti na svoje bližnje.

– Nije jednostavno čekati da vidite jeste li nekom prenijeli bolest – kaže Kazaz.

Apotekarska praksa

Brojni pacijenata koji su se žalili na gubitak mirisa pokušali su tretman sa alfa liponskom kiselinom, koja šititi nervni sistem.

– Često su probavali i sa mazanjem ćurekotovog ulja u nosnice. Nekoliko ih je i imalo i poboljšanje tim pristupom – prenosi nam Kazaz kakva je potražnja u apotekama piše Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79