Život u gradu sa teškom industrijom: Ovako izgleda Lukavac svakog dana (FOTO)

Redakciji Crne Hronike poslali ste fotografiju iz Lukavca, općine samo nekoliko kilometara udaljene od Tuzle, centra života u sjeveroistočnoj Bosni.

U ovom ravničarskom kraju BiH prisutne su i fabrike koje se bave teškom industrijom. Prerade opasnih hemikalija, obrada željeza, proizvodnja koksa, termoelektrana i mnoge druge fabrike zagađuju okolinu u najmnogoljudnijem kantonu u državi.

Prema istraživanjima dostupnim na internetu, opasni gasovi koji se ispuštaju u ovim fabrikama pronađeni su i stotinama kilometara daleko od svog izvora. U posjedu smo podataka iz jedne studije (nije još uvijek objavljena javno), gdje su u Banovićima, mjestu koje je gotovo 200 metara nadmorske visine udaljeno od Tuzle i Lukavca, pronađeni uzorci štetnih plinova koji pripadaju teškoj industriji sa navedenih lokacija.

Dugoročna korist za građane je nešto što je po navici zanemareno, uzmemo li u obzir da u geografskom prostoru od Banovića do Tuzle i zapadno do Gračanice živi nekoliko stotina hiljada građana koji su kolateralna šteta u čitavoj priči.

Dokaz da je tako su puna odjeljenja onkologije, debeli registri plućnih i kardiovaskularnih bolesnika.

U nastavku pogledajte fotografiju iz Lukavca uz komentar: ,,kako ikako ovo mjesto diše?”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79