Životno ugroženo 36 ljudi: Skoro svaki drugi pacijent u UKC RS na nekom vidu respiratorne podrške

U bolnicama u Republici Srpskoj od covida se trenutno liječi 606 pacijenata, od čega u Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banjaluci 226, a u opštim bolnicama njih 380.

Na respiratorima je 50 ljudi, u UKC RS 31, dok je u ovoj zdravstvenoj ustanovi na kiseoničkoj maski 66 pacijenata, prenosi Srpskainfo.

Od ukupnog broja hospitalizovanih u UKC RS, srednje tešku kliničku sliku ima 114, a tešku 66 pacijenata, dok je životno ugroženo njih 36.

Epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS Jela Aćimović kaže da epidemiološka situacija u Republici Srpskoj jeste stabilnija, ali da je i dalje priličan broj pacijenata koji su u teškom stanju.

– Od ukupnog broja hospitalizovanih u UKC RS, 43 odsto je na nekom vidu respiratorne podrške. Međutim, posmatrano na četrnaestodnevnom nivou, u padu je i broj novozaraženih i preminulih u Republici Srpskoj – ističe Aćimovićeva.

Branislav Zeljković, direktor IJZ RS, naglašava da je jako bitno da ovaj period stabilizacije pređe u period povoljne epidemiološke situacije.

– Nažalost, i dalje imamo mnogo ljudi na liječenju. To znači da smo i dalje u nepovoljnoj situaciji, što zahtijeva visok nivo pridržavanja preventivnih mjera. Nadamo se da će u periodu koji predstoji doći do dalje stabilizacije i prelaska u povoljnu epidemiološku situaciju – ističe Zeljković.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79