Zlatko Lagumdžija: Samo narodna vakcina može spasiti čovječanstvo

Zlatko Lagumdžija: Samo narodna vakcina može spasiti čovječanstvo


Prof.dr. Zlatko Lagumdžija na svojoj Facebook stranici objavio je post o borbi protiv Covid-19, koja se kako kaže vodi na nekoliko polja.

Lagumdžija je bivši predsjednik Vlade Republike Bosne i Hercegovine, bivši predsjedavajući Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH, profesor na Ekonomskog fakultetu u Sarajevu i član brojnih međunarodnih udruženja i asocijacija.

Lagumdžija navodi da se prva borba za ljudske živote zasniva na dobijanju vremena dok se ne pronađe vakcina. Drugo, izrazito važno polje jeste ekonomska borba. Pokušaj da se prevaziđe ekonomska recesija i krene u oporavak.

Obrazlažući navedene teze na kraju zaključuje da je stava da samo Narodna vakcina – bazirana na jednakosti i solidarnosti – može spasiti čovječanstvo i vratiti nam sigurnost u nekom novom svijetu, te zbog toga smatra da novi međunarodni sporazum ne može biti na čekanju.

Kompletnu objavu pročitajte u nastavku.

Borbi protiv COVID-19 se vodi na nekoliko polja.

Prvo je borba za ljudske živote a protiv širenja virusa kako bi dobili vremena dok se ne pronađe vakcina. Da bi se do nje došlo što prije moraju se ujediniti svi kapaciteti koje čovječanstvo ima. Proizvodnja, distribucija i implementacija koja će biti javno dobro, efikasna, pravedna i besplatna za građane širom svijeta je izazov koji će odrediti našu budućnost i opstanak.

Drugo polje je borba protiv ekonomske recesije i oporavak na principima održivog razvoja kroz ispunjenje Agende 2030. Ekonomsku bitku možemo dobiti samo ukoliko vakcina stigne do svih ljudi. Upravo zbog toga sam sa velikim zadovoljstvom bio jedan od 130 potpisnika „Poziva za Ujedinjenje oko Narodne vakcine protiv COVID-19“ Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i svjetskim liderima i ministima zdravlja. Poziv je danas bio objavljen u medijima širom svijeta. Finacial Times, Le Mond, Newsweek…Pored predsjednika 4 Afričke i Azijske države koji imaju razloga za veću brigu o budućnosti od razvijenih zemalja koje su za sada u težoj situaciji zbog pandemije, na ovom Pozivu se okupilo 60 bivših šefova država i vlada kao i veći broj Nobelovaca, vodećih svjetskih ekonomista i čelnika akademske zajednice sa svih kontinenata. Vlade i međunarodne institucije se moraju ujediniti kako bi se što prije došlo do sigurne „Narodne Vakcine protiv COVID-a“, obezbjedila brza proizvodnja i distribuirala do svih ljudi u svim zemljama besplatno. To isto se odnosi na svu dijagnostiku, liječenje i COVID-19 tehnologiju.

Donatorska konferencija 4. maja kada je skupljeno 8 milijardi dolara je dobar pokazatelj da je to moguće. Vakcine protiv pandemija su moralna obaveza i javno dobro koje se ne može ostaviti da njime upravljaju tržišne sile, monopoli, bezobzirna konkurencija i kratkovidni nacionalizmi.

Poziv na globalni sporazum o COVID-19 Narodnoj vakcini se zasniva na tri skupa aktivnosti pod vodstvom Svjetske Zdravstvene Organizacije:

1. Obavezno dijeljenje ukupnog svjetskog znanja vezanog za COVID-19, podatke i tehnologije sa COVID-19 licencama besplatnim za sve zemlje.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija