Zločinac mirno živi u Srbiji, uredno obilazi svoje biznise, prodaje štrudle, namazi, keksi Bošnjacima

Više od pet godina je prošlo da je ratni ministar unutrašnjih poslova RS Tomislav Kovač (64), koji je optužen za ratni zločin, i dalje na slobodi, prenosi politički.ba.

Optužnica ga je teretila za učestvovanje u genocidu počinjenom nad civilima Srebrenice u julu 1995. godine.
Brojna zlodjela

Konkretno, na teret su mu se stavljala počinjena djela od 6. jula do 1. novembra 1995. godine, za vrijeme široko rasprostranjenog i sistematičnog napada usmjerenog protiv pripadnika bošnjačkog civilnog stanovništva zaštićenih zona UN-a Srebrenica i Žepa u toku kojeg su VRS i MUP RS izveli operaciju trajnog i prisilnog premještanja bošnjačkog civilnog stanovništva iz zaštićenih zona UN-a Srebrenica i Žepa.

U optužnici je navedeno kako je Kovač bio učesnik udruženog zločinačkog pothvata čiji je cilj bio progon cjelokupnog bošnjačkog stanovništva iz Srebrenice i Žepe, što je rezultiralo pogubljenjem hiljada zarobljenih, a potom sistemskim nastojanjima da se prikriju dokazi o počinjenim zločinima, uključujući premještanje posmrtnih ostataka iz masovnih grobnica i njihovo skrivanje.

Iako posjeduje državljanstvo Bosne i Hercegovine i Srbije, kako piše politički.ba, za ovih pet godina Tužilaštvo BiH nije se udostojilo objasniti šta je učinilo da pravdi privede ovog optuženog ratnog zločinca.

Prema pisanju tog portala, Kovač, koji mirno živi u Srbiji, prelazi granicu na Drini kako bi prisustvovao porodičnim slavama svojih saboraca-zločinaca, uredno obilazi svoje biznise i tako dalje.

Povremeno se pojavi na nekom od srbijanskih TV kanala, a njegove izjave i tumačenja događaja tokom agresije na BiH, pa i o aktuelnim političkim zbivanjima u našoj zemlji s nestrpljenjem dočekaju i prenesu pojedine domaće TV kuće, piše politički.ba.
Njegov biznis

Upravo je jedan od Kovačevih biznisa i firma „Aleksandrija“ iz Zvornika, koja, osim u tom gradu, ima proizvodnju i prodaju i u Istočnom Sarajevu. Ta firma na tržište plasira proizvode kao što su štrudle, namazi, keksi, slani štapići i slično, a građani BiH i Sandžaka, posebno Bošnjaci, u nekoliko navrata pozivani su da ih ne kupuju.

– Pozivamo Bošnjake da ne kupuju proizvode ove firme, jer kupovinom njihovih proizvoda podržavaju onog pod čijim je patronatom ubijeno najmanje 8.000 Bošnjaka – pisao je Sandzakpress.

Kovač je „Aleksandriju“ dugi niz godina, prema pisanju crnogorskih medija, držao u Herceg-Novom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79