Zmaj od Šipova osuđen na novčanu kaznu od 2.000 KM

Osnovni sud u Mrkonjić Gradu osudio je Iliju Grahovca (64) iz Šipova, poznatog kao Zmaj od Šipova, na novčanu kaznu od 2.000 KM zbog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti na štetu predsjednika PDP-a Branislava Borenovića.

Optužnica koju je podiglo Tužilaštvo u Banjoj Luci je teretila Grahovca da je 7. oktobra 2022. godine u ugostiteljskom objektu u Šipovu, prilikom praćenja televizijskog prenosa protestnog skupa na kojem je Borenović držao govor, uputio prijetnje: “Da sam znao da ćeš to govoriti da dođem da te ustrijelim” i “Sto puta bolje ubiti Borenovića, nego Izetbegovića Bakira”.

U optužnici se navodilo da je od prisutnih tražio da snimaju iznošenje prijetnji i da snimke javno objave, a nakon što je snimak 9. oktobra 2022. godine objavljen na YouTube-u i Twitteru, počeo se masovni širiti internetom i pregledao ga je veći broj osoba.

– Sve zajedno je, s obzirom na ozbiljnost prijetnji u kojima se poziva na ubistvo i činjenicu da su iste putem interneta prezentovane velikom broju ljudi, kod oštećenog izazvalo osjećaj straha za sopstveni život i sigurnost – stajalo je u optužnici.

Danas se povodom presude oglasio Borenović koji je potvrdio da je Grahovac pred sudom priznao krivicu, izvinio se i pokajao, a da mu je on oprostio.

– Moj cilj nije bio da krivično odgovara ili materijalna korist, iako su njegove riječi bile vrlo teške, a pozivi za likvidaciju bili usmjereni direktno protiv mene. Cilj mi je da pokažem da politički motivisana mržnja ne treba proći nekažnjeno. U ovom slučaju nije došlo do izvršenja poziva, ali ako pustimo da bilo ko, zbog političkih uvjerenja ili nečijeg naloga, poziva na ubistvo drugog , ne možemo garantovati da neko ostrašćen to neće i pokušati – naveo je Borenović.

Ocijenio je da je “režim u RS doveo do takvog stanja u društvu da je to postalo normalno”.

– Stavljaju se mete na čelo političkim protivnicima, aktivistima, novinarima…, a to se u nekim slučajevima emituje i putem javnog servisa, odnosno prenosi putem naše novinske agencije. Treba se čuvati ljudi koji su spremni da iskoriste Grahovca i slične za političke obračune i podsticanje na nasilje. Svi moramo dati doprinos da se to bolesno stanje promijeni. Ako će presuda Grahovcu dovesti do toga da bar jedna osoba ogrezla u mržnji razmisli prije nego djeluje protivzakonito, ja sam zadovoljan – naglasio je Borenović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79