Zmijanjac priznao krivicu za napad na policijskog službenika

Dragoja Zmijanjac osuđen je na tri mjeseca zatvora zbog napada na službeno lice u zatvoru u kojem izdržava šestogodišnju kaznu zatvora za ratni zločin počinjen u Prijedoru.

Sud je prihvatio sporazum o priznanju krivice koji je Zmijanjac postigao sa Tužilaštvom. Sudija Goran Radević je napomenuo da je propisana kazna za ovo djelo od tri mjeseca do pet godina zatvora.

Radević je rekao da je prihvatio predloženu minimalnu kaznu iako se radi o osuđivanom licu, uzimajući u obzir da je optuženi priznao krivicu i izrazio žaljenje, piše BIRN.

– Nadam se da ste iskreno rekli da se kajete i da nećete ponavljati djelo – kazao je sudija.

“Ovo je neki kapric, bit će ubistvo sigurno”
Zmijanjac je proglašen krivim da je poslije korištenja vanzatvorskih pogodnosti došao u zatvor u alkoholiziranom stanju i uputio prijetnju zatvorskom službeniku, koji mu je nakon testiranja rekao da će zbog toga biti podnesena disciplinska prijava protiv njega.

Kako se navodi, on je zatvorskom službeniku 19. juna 2022. godine rekao: “Ja sam ovdje zbog ubistva. Kad izađem iz zatvora, izvršit ću dva ubistva. Ovo je neki kapric, bit će ubistvo sigurno”. Dodaje se da je sutradan ponovo uputio prijetnju u pisanoj izjavi u kojoj stoji: “Kojem ću, otvoreno izjavljujem, doći glave.”

Presudom je oštećeni upućen na parnicu.

Izrazio kajanje
Prije izricanja presude, tužilac Kasim Halilčević je naveo da je Zmijanjac priznao krivicu u ranoj fazi postupka i izrazio iskreno kajanje uz obećanje da to više neće ponoviti. Dodao je da je optuženi starije životne dobi i porodičan čovjek.

Zmijanjac, koji sam sebe zastupa u ovom predmetu, kazao je da je djelo počinio u afektu i da nije ni pomislio da zbog toga može doći do postupka.

– Sigurno da se kajem. Posebno ne ubistvo, nisam mislio ozbiljno, nema govora – kazao je Zmijanjac.

On je rekao da mu kazna za ratne zločine koju izdržava ističe u novembru iduće godine. Proglašen je krivim za zločin na području Prijedora.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79