Zna li Dodik zaista kuda nas sve ovo zajedno vodi?

Dva dana nakon 9. januara, odnosno obilježavanja neustavnog dana Republike Srpske, predsjednik SNSD Milorad Dodik nije ništa bliže ostvarenju svojih politički ambicija i ciljeva, jer najteži politički potezi stoje pred njim, a ne iza njega.

Senja Mahinić | Klix

Krenimo redom, Narodna skupština Republike Srpske je 10. decembra prošle godine zadužila Vladu RS-a da u narednih 6 mjeseci uputi na razmatranje i usvajanje u NSRS zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću RS-a, zakon iz oblasti odbrane i sigurnosti, zakon o porezu na dodatu vrijednost i zakon o akcizama RS-a.

Ostalo je tačno 5 mjeseci do isteka zadatog roka da se donesu spomenuti zakoni, te je tom prilikom utvrđeno da će državni zakoni u ovim oblastima na teritoriju entiteta prestati važiti tek u trenutku stupanja na snagu svih spomenutih zakona. Međutim, ni samo donošenje zakona ne znači da će danom usvajanja, odnosno objavljivanja odluke u Službenom glasniku RS-a, zakoni stupiti na snagu.

Ovo vidimo na primjeru usvojenog Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske koji su već usvojeni, ali će stupiti na snagu 23. maja ove godine.

Sve to ostavlja dovoljno prostora Dodiku za manevar, odugovlačenje i testiranje međunarodne zajednice kao i odlučnosti bosanskog političkog faktora, jer same procedure mogu trajati i puno duže, i osporavanje zakona na Ustavnom sudu BiH, taman toliko da predsjednik SNSD-a kupi dovoljno vremena do izbora ove godine. Uporedo, cilj je slomiti bilo kakvo protivljenje opozicije njegovim potezima, a u čemu mu neupitno pomažu vlasti Srbije, predstavnici Srpske pravoslavne crkve i inertnost međunarodne zajednice.

U tome ima i neku vrstu podrške Hrvatske demokratske zajednice, koja zarad ispunjenja svojih ciljeva u pregovorima za Izborni zakon često Dodikovoj politici služi kao alibi i obrnuto. U tom kontekstu izjave predsjednika FBiH Marinka Čavare (HDZ) kako sankcije Dodiku ništa neće postići te da je suština problema u Sarajevu dodatno daje vjetar u leđa secesionizmu iz RS-a. Zamisao je da se bosanska strana u potpunosti izoluje i predstavi krivcem koji ima maksimalističke zahtjeve, iako, jedini koji u ovom trenutku imaju zahtjeve jesu HDZ i SNSD.

S tim u vezi da bi premostio dugih deset mjeseci do izbora Dodik je iskoristio 9. januar, što je prvi u nizu događaja koji nas očekuju, da podigne tenzije do usijanja, te je Specijalna jednica MUP-a RS-a poslužila svrsi. Pjevajući u srednjovjekovnom maniru “za krst” i u “slavu Obilića i Nemanjića” specijalci su ličili na konjicu u službi feudalnog vladara, uloga koja Dodiku sve više i više pristaje.

Također, broj incidenata u RS-u bio je prevelik da bi bio slučajan, isplanirani u nadi da se ta srednjovjekovna atmosfera dodatno pojača širenjem straha među stanovnicima ne samo entiteta već i države. Ipak, najveća opasnost bi bilo djelovati vaninstitucionalno, na što pojedinci, potpuno nesvjesni razlike pozicije BiH danas i početkom devedesetih, pozivaju.

Održavanjem takve atmosfere Dodik se nada da će međunarodna zajednica natjerati bosanski politički faktor da sjedne za sto i pregovara, tražeći “kompromis” između trenutnog zakonskog okvira i zahtjeva predsjednika SNSD. Dugoročno takvim koncesijama ne može se zadovoljiti suprotna strana, i samo je pitanje momenta kada će dodatni zahtjevi biti isporučeni, za pet, deset ili dvadeset godina.

Bez sumnje, Dodikov najveći strah predstavlja mogućnost da dođe u situaciju da mora implementirati zakone koje je najavio, jer bez obzira na podršku Beograda, niko ne može iskalkulisati posljedice takvog poteza. Da takav strah postoji dokaz je i odugovlačenje, jer da je predsjednik SNSD siguran u najavljene korake, oni bi već danas bili provedeni.

Svaka politička kriza je prilika, i zato Dodiku treba ostaviti prostor da povuče konkretan potez odnosno dokaže ozbiljnost svojih namjera, jer najgore je živjeti u strahu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79