Značajne informacije za borbu protiv korupcije koje svaki građanin treba da zna

Jedan od najvažnijih prioriteta za pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji jeste napredak u oblasti vladavine prava, a posebno sposobnost pravosuđa da pokaže konkretne rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, stav je Delegacije EU u BiH.

Bosna i Hercegovina je u ranoj fazi, odnosno na određenom nivou pripremljenosti u prevenciji borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. Nije bilo napretka u realizaciji ključnih prioriteta iz Mišljenja, preporuka iz 2019. u ovoj oblasti, kao ni nalaza iz Izvještaja stručnjaka o pitanjima vladavine prava u BiH.

Korupcija je i dalje vrlo prisutna i predstavlja razlog za ozbiljnu zabrinutost, jer je na svim nivoima vidljiv direktan politički uticaj na svakodnevni život građana, navodi se, između ostalog, u zaključcima Izvještaja Evropske komisije o napretku BiH za 2020. godinu.

S tim u vezi u nastavku ovog teksta nalaze se značajne informacije za borbu protiv korupcije koje svaki građanin, ali i institucija treba da zna.

1. Korupcija se ne odnosi samo na mito: Građani, posebno siromašni, stradaju kada se resursi lokalnih zajednica gube u ponor kojeg predstavlja korupcija. Zato je tako važno razumjeti različite vrste korupcije kako bi se razvili pametni odgovori.

2. Snaga naroda: Kako bi borba protiv korupcije bila efikasna, neophodno je kreirati servise koji jačaju mogućnost građana za aktivnu borbu protiv korupcije u zajednicama iz kojih dolaze. Identifikacija prioriteta, problema i riješenja za iste predstavlja ključni proces u efikasnom civilnom aktivizmu.

3. Smanjiti birokraciju: Zajedničkim djelovanjem formalnih i neformalnih struktura, moguće je doprinijeti aktivnijoj borbi protiv korupcije. Saradnja vladinih institucija i nevladinih organizacija u širokom spektru doprinijeli su kvalitetnijoj borbi protiv korupcije.

4. Korištenje modernih tehnologija: Moć savremene tehnologije predstavlja odličnu priliku za izgradnju dinamične i kontinuirane razmjene informacija između svih zainteresovanih strana: vlade, građana, poduzeća, skupina civilnog društva, medija, akademske zajednice itd.

5. Sami kreirajmo odluke za borbu protiv korupcije: Ojačan građanski aktivizam doprinosi održivosti i kreiranju poboljšanog načina na koji vlada pruža usluge moguće je samo ako ljudi u tim institucijama podrže razumna pravila i prakse koje omogućuju promjene uz najbolju upotrebu testiranih tradicija i ostavština – uvezeni modeli često ne funkcioniraju.

6. Sankcije su važne: Kažnjavanje korupcije ključna je komponenta svakog učinkovitog protukorupcijskog napora. Kao savjesni građani možemo doprinijeti da se koruptivne radnje kazne, ukoliko ove slučajeve i prijavimo.

7. Razmišljaj globalno, djeluj lokalno: Kao građani, ono što možemo učiniti da bi doprinijeli što uspješnijoj borbi protiv korupcije, jeste naš angažman na svim nivoima vlasti, lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj. U skladu sa razmjerima i opsegom korupcije moramo koristiti platforme koje postoje za naš društveno koristan angažman.

8. Izgradite kapacitete za najranjivije kategorije: Zemlje koje pate od kronične krhkosti, sukoba i nasilja – često su one koje imaju najmanje unutarnjih resursa za borbu protiv korupcije. Neophodno je utvrditi načine za iskorištavanje međunarodnih resursa za potporu i održavanje dobrog upravljanja.

Članak sačinila grupa mladih okupljena u projektu Virus Korupcija. Ovaj članak je omogućen zahvaljujući velikodušnoj podršci američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj je odgovornost Omladinskog centra “Vermont” i Otisak.ba i kao takav ne odražava nužno stavove USAID-a niti Vlade SAD-a.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79